Uppdraget infördes i budgetarbetet för några år sedan. Verksamheterna skulle varje år hitta nya förbättringar som sänkte kostnaderna med en procent.
Det skulle inte vara traditionella osthyvelbesparingar, utan nya lösningar där kostnader sänktes utan att försämra resultat eller arbetsmiljö.
Kommunens revisorer har följt upp hur uppdraget fungerat i praktiken, och pekar ut en rad brister. Till att börja med tycker revisorerna att kommunen inte varit tydlig med vad en effektivisering är för något, det har gjorts olika tolkningar ute i verksamheterna. Man efterlyser också en tydligare styrning och uppföljning.
I rapporten framkommer ett antal brister:
* Skolan har kunnat effektivisera genom att man tagit emot fler elever och förskolebarn utan att öka lokalytan i motsvarande utsträckning. Nu börjar man närma sig en gräns där lokalerna är fulla.
* En del av sitt effektiviseringsbeting har socialnämnden klarat genom avgiftshöjningar. Det är inte en effektivisering, menar revisorerna.
* Miljö- och byggnadsförvaltningen har gjort effektiviseringar där man vunnit i tid – ansökningstider har blivit kortare. Däremot har man inte kunnat visat vad det gett i pengar.
* Det har ofta uppfattats som ett vanligt sparuppdrag.
Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde tog man upp revisionsrapporten. Kommunledningen försvarar sig med att kommunen har ett styrningssätt där man styr genom att sätta upp mål och ramar – förvaltningarna får sedan stor frihet i hur man uppnår de målen.
Kommunstyrelsen beslutade dock vid mötet att man ska ta fram tydligare riktlinjer för effektiviseringsarbetet.
För två veckor sedan hade Lärarförbundet en debatt. Där dök förbättringsuppdraget upp. Moderatorn Anna Heino reagerade på namnet.
– Förbättring är för mig att man lägger till något, men här handlar det om att man ska ta bort något, sade hon.
Är "förbättringsarbete" ett bra ord på något som handlar om att minska kostnaderna?
– Det är en relevant fråga, och det är något vi får diskutera, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).
Han försvarar att man införde uppdraget:
– Hade vi inte gjort det så hade vi haft ett mer utmanande läge ekonomiskt.
Centerpartisten Conny Tyrberg säger att det finns exempel på när det blivit både billigare och bättre:
– Den nyckelfria hemtjänsten är ett exempel där kommunen sparat pengar, och där det blivit enklare för hemtjänstpersonalen.