– Vi kan inte lägga ner varenda skola och förskola på landsbygden, säger Anne-Marie Norman (SD).
– Vill man centralisera kan man samla alla skolor och förskolor till ett stort läger på Bökensved, anställa Securitasvakter och kalla det för pedagogisk verksamhet, säger Johannes Regell (SV) syrligt.
Innehållet i revisionsbyrån PWC:s rapport mötte inte några stående ovationer när den presenterades för skolpolitikerna i tisdags.
Uppdraget PWC fått var att utreda varför kostnaderna för grundskola och skola i Västerviks kommun ligger 50 miljoner kronor över jämförbara kommuner, och vad som krävs för att komma ner på referenskostnaden.
Leif Svensson (V) sade att själva föredragningen var bra.
– Man var tydlig med hur man gått tillväga. Allt som det inte är lagkrav på skars bort med Morakniv.
Däremot säger han att hans parti inte kommer att driva något av förslagen
Per Sverud (MP) säger att PWC:s underlag inte ska ses som förslag.
– Det var en redovisning av olika åtgärder.
Han har själv en lång bakgrund som skolledare, och säger att det länge varit känt att kommunen rent statistiskt har en förhållandevis dyr skola.
– Många i administrationen, verksamheten och politiken har frågat sig varför det är så.
Han säger Miljöpartiet inte hunnit diskutera rapporten än. Däremot känner han igen en del av förslagen från sin tid som skolledare. Förslag som varit upp på bordet, men av olika anledningar inte förverkligats.
Jonas Jalkteg i Westerwikspartiet svarar att WP håller fast vid att det behövs skolor på landsbygden. Däremot fanns det annat i rapporten som han tycker är intressant.
– Det finns strukturella problem, och det kan behövas förändringar. Rapporten aktualiserar att vi har två skolbyggnader som är mer än 100 år gamla, och inte är ändamålsenliga, skriver han i ett mejl till oss.
Han nämner också rapportens slutsats att skolor med två-tre parallelliga klasser är enklare att driva effektivt.
Anne-Marie Norman i SD säger att hennes parti motsätter sig nedskärningar som rör verksamheterna "på golvet", däremot nämner hon några av de förslag som rörde den mer övergripande administrationen som intressanta.
Johannes Regell i Socialisterna säger att han inte sett en enda intressant åtgärd i rapporten, däremot tycker han att den ger Socialisterna stöd på en punkt.
– Vi har sagt att det inte finns någon luft i organisationen. Att man kommer med sådana här förslag visar att vi haft rätt.
I övrigt är han kritisk mot att rapporten alls gjordes.
– Kostnaden ligger på mer än en årslön för en lärare, och vi visste redan innan att vi hade många enheter i kommunen.
Både V och SD återkommer till samma detalj i redovisningen. Det är vilka kommuner Västervik har jämförts med. Där fanns inte oväntat Norrlandskommuner som Piteå och Boden, men också Sundbyberg:
– Det är ju en stadsdel i Stockholm, säger Anne-Marie Norman (SD).
– Det är en till ytan liten, tätbefolkad kommun med en helt annan skattekraft och demografi än vi har, säger Leif Svensson (V).
Leif Svensson tror inte att något parti kommer att ställa sig bakom rapporten. Han säger att han under sin långa tid i skolvärlden sett liknande försök.
– Det har kommit fram den ena efter den andra modellen på hur man ska kunna skära ner i budgeten. Alla har förpassats i papperskorgen därför att man känner lukten av att man försöker argumentera mjuka frågor med ekonomiska incitament.