Den 24 februari meddelade Kriminalvården att man skulle ta bort möjligheten för personer utifrån att sätta in pengar till intagna i anstalter och häkten. Bakgrunden är att Kriminalvården för en tid sedan började undersöka möjligheten att ge de intagna tillgång till betalkort, och upptäckte då att dagens system inte är förenligt med regelverket kring penningtransaktioner.
Pengarna har bland annat kunnat användas för att handla mat eller telefonkort i kiosken, och när beslutet meddelades väcktes kritik från flera håll. Enligt SVT har intagna på anstalterna Hall och Norrtälje gått ut i arbetsstrejk.
I en debattartikel i Aftonbladet kritiserar även försvarsadvokaterna Anna Dahlbom Langley och Linus Gardell Kriminalvårdens beslut. De menar bland annat att det kan strida mot svensk grundlag samt "innebära en kränkning av de intagnas mänskliga rättigheter."
Enligt TT hade 27 anmälningar registrerats hos Justitieombudmannen (JO) under förra veckan med anledning av beslutet.
Åsa Lindberg är chef för Anstalten Västervik Norra. När det handlar om frågor kring beslutet hänvisar hon till Kriminalvårdens pressjour, men meddelar att pengastoppet inte medfört någon strejk.
"Vi har inte haft någon arbetsstrejk och inga större reaktioner. Vi har satsat på att förklara vad som händer och vad som gäller framöver", skriver hon i ett mejl.