Vid slutet av 2008 hade 6,9 procent av invånarna i Västerviks kommun en bakgrund som utrikesfödda. Tio år senare hade andelen stigit till 11,5 procent. Jämfört med andra kommuner i landet är det ingen exceptionell ökning. Rikssnittet ligger på 19,1 procent.
Grannkommuner som Vimmerby, Oskarshamn och Valdemarsvik har högre andel utrikesfödda än Västerviks kommun.
Siffrorna bygger på statistik som TT hämtat från Statistiska centralbyrån. Ökningen av andelen utrikesfödda har skett stadigt under de gångna tio åren, men störst har den varit under perioden 2012– 2016.
Vad innebär förändringen för möjligheter och utmaningar för kommunen?
– Det är positivt om man vill att kommunen ska växa. Då spelar hudfärg eller var man kommer ifrån ingen roll, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).
Han lägger till att det ändå innebär utmaningar. För att befolkningsökningen ska bli något positivt krävs arbete.
– De nya invånarna måste få möjlighet att etablera sig och integrera sig i det svenska samhället. Språk är en nyckel.
Där efterlyser han fortsatt statligt stöd. Dan Nilsson pekar också på att de utrikesfödda inte är någon homogen grupp.
– Vi har tagit emot både dem som är högskoleutbildade och dem som är i det närmaste analfabeter. Då varierar startsträckan.
Västervik har ändå förhållandevis låg andel utrikesfödda. Var beror det på?
– Arbetsmarknaden och tillgången till bostäder tror jag är några förklaringar.
En del av samhället som påverkats när andelen utrikesfödda har växt har varit skolan.
– Under flyktingkrisen var mottagandet en utmaning för oss, säger Magnus Bengtsson.
Han säger att lärare i svenska som andraspråk, modersmålslärare och studievägledare med inriktning mot utrikesfödda varit en bristvara under perioder. Han lägger till att han tycker att skolan i Västervik kommit i kapp på senare år:
– När meritvärdena i skolan stiger så gör de det även för de nyanlända. I ett skolnätverk i länet har vi uppmärksammats för att de höga meritvärdena bland utrikesfödda.
Både Dan Nilsson och Magnus Bengtsson tar exempel på hur man fortsätter att arbeta med mottagandet av nyanlända. Skolan i kommunen har gått med i ett projekt initierat av Skolverket som handlar om nyanländas lärande. På arbetsmarknadssidan har kommunen nyligen fått statligt bidrag för projektet Västerviksvärd, där nu även företag ska kunna agera värdar.