I slutet av augusti uppgav Trafikverket i en intervju med VT att det inte skulle bli något viltstängsel vid Mommehål, trots alla viltolyckor.
– Efter reportaget tog det bara två dagar innan jag blev kontaktad av Trafikverket om en faunagrupp, säger Roger Lundberg från Gamleby, en av flera som bistår utredarna med lokalkännedom och lokal fakta.
Han representerar Jägareförbundets norra jaktvårdskrets. För södra kretsen sitter Douglas Sjöström, Västervik. I gruppen ingår även Conny Jakobsson, Gamleby, från viltförvaltningsdelegationen i Kalmar län, och Andreas Svensson från Mälingsbo, som ligger mellan Ukna och Skedshult. Andreas representerar norra kretsen.
Faunagruppen bidrar med information om hur djuren rör sig i området och var olyckorna sker.
– Det är inte bara att sätta upp ett stängsel, utan man måste se till att det finns en säker övergång för djuren. Annars är det risk att man bara flyttar problemet, säger Roger Lundberg.
Som exempel nämner han Hermanstorp, där stängslet söder om Västervik tar slut. Där är det många djur som korsar vägen.
Faunagruppen tittar på hur man kan använda passager som redan finns, till exempel större och mindre tunnlar, och styra djuren dit. Där det finns berg på ömse sidor om vägen kan en bro bli aktuell. Ett annat alternativ är viltpassage i plan, där djuren får ett eget övergångsställe över vägen, som vid Mönsterås.
Stefan Berg är utredningsledare på Trafikverket. Han vill inte lova till hundra procent att det verkligen blir ett stängsel.
– Inget är klart, förrän utredningen är klar, men det är en prioriterad sträcka, i och med att vi gör en utredning på den.
Om det blir ett stängsel, blir det sannolikt av en typ med mindre maskor nertill, som stoppar fler sorters djur från att ta sig ut på vägen.
Finns det finansiering?
– Det kommer i nästa steg, men det finns mycket pengar avsatta för den här typen av frågor. Vi har sett att viltolyckorna har ökat och det här är en viktig sträcka.
Roger Lundberg räknar med att det blir ett stängsel. Enligt den information som han har fått, ska spaden i jorden redan om fyra–fem år.
Viltstängsel längs E22 är en fråga som har engagerat såväl privatpersoner som organisationer och myndigheter under lång tid.
– Kalmar län har mest viltolyckor i hela landet och Västerviks kommun ligger i topp i Kalmar län, så det här är efterlängtat, säger Roger Lundberg.