Västerviks kommun arbetar metodiskt även för att undvika stora samhällsstörningar, vilka på sikt kan bli ett lika stort eller till och med större problem.
– Samhällsstörningar kan uppstå om vi får en lavinartad sjukdomsspridning som vår sjukvård inte klarar av, eller att vi tvingas stänga skolor och äldreboenden på grund av att personalen blir sjukskriven, säger Västerviks kommuns socialchef Jörgen Olsson.
Han vädjar till allmänheten om att inte besöka kommunens äldreboen den närmaste tiden "om det inte är absolut nödvändigt".
Kommunens koncernledning satt hela fredagen i corona-möten. Man enades om fokusera på att skydda svaga grupper samt att försöka plana ut antalet nya coronafall under en längre tid, så att inte alltför många blir sjuka samtidigt.
– Vi uppmanar kommunanställda att vara extremt försiktiga och iaktta alla skyddsåtgärder man kan för att hålla sig friska och förhindra smittspridning, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.
– Kommunen har en detaljerad pandemiplan vi följer. Varje verksamhet har utifrån den planen beskrivit hur man ska klara att bedriva sin verksamhet.
– Samhällsviktig verksamhet, såsom vatten, värme, el och räddningstjänst, måste absolut kunna fungera även om mer än 50 procent av de anställda blir sjuka, säger Joakim Jansson som påminner om att äldrevården måste planera även för att många boende kan insjukna.
– Exempelvis kan pensionerad personal få hoppa in tillfälligt i viktig verksamhet.
Socialförvaltningen har med fokus på att skydda utsatta grupper vidtagit en rad åtgärder i sina verksamheter, utifrån förvaltningens handlingsplan för coronapandemin.
Sålunda har man bland annat stängt all öppen dagverksamhet inom äldreomsorgen. Alla externa besök till alla äldreboenden, såsom frisör och fotvård, ställs in.
– Öppna aktiviteter ställs in, säger socialchef Jörgen Olsson som berättar att man också stänger restauranger för externa gäster på alla särskilda boenden.
Från att ha provtagit väldigt många misstänkta med symptom går myndigheterna nu alltmer över till ett nytt arbetssätt:
– I stället för att ta prover på samtliga med symptom som befunnit sig i riskområden, blir fokus att skydda riskgrupper. Vi jobbar med detta dygnet runt, säger Joakim Jansson.
Många kommunanställda i Västervik är i dag sjukskrivna. Oftast för förkylningar och den vanliga influensan.