Det största ärendet vid månadens fullmäktige var förslaget till ett nytt hyresavtal för simhallen, mellan Västerviks kommun och kommunägda Tjust Fastigheter. I praktiken innebär avtalet ett klartecken till att påbörja den första etappen av en om- och tillbyggnad av simhallen.
Förra månaden satte oppositionen klackarna i backen. Man ansåg att någon mer än Tjust Fastigheter borde ha fått räkna på projektet, för att försäkra sig om bästa pris och kvalitet. Det blev en återremiss med uppdraget att redovisa ett alternativ med en extern huvudman. Utredningen skulle göras under hösten. Det blev ingen djupanalys. Frågan återkom redan en månad senare, med svaret att det skulle bli svårt att låta en privat aktör äga en del av simhallen.
Oppositionen, med Harald Hjalmarsson i spetsen, menade att kommunledningen missförstått återremissen. Det var inte alls tal om något privat ägande. Tidigt under debatten lät dock Harald Hjalmarsson förstå att han inte tänkte yrka på ytterligare en återremiss.
Efter en stundtals hetsig debatt, följt av en ajournering, så godkände ett enigt fullmäktige hyresavtalet. På förslag från M skickades ett antal medskick med till den styrgrupp som arbetar med Bökensved. Bland annat ska återrapporteringar av hur bygget fortskrider göras till kommunstyrelsen.
På en punkt stack månadens kommunfullmäktige ut: För första gången på flera år hade en kommuninvånare anmält sig till "allmänhetens frågestund".
Albiona Dobraj som läser till läkare på Linköpings universitet frågade hur politikerna ställer sig till ekonomiskt bidrag till pendlande universitetselever som vill bo kvar i Västerviks kommun.
I talarstolen berättade hon att ett månadskort, inklusive studentrabatt, mellan Västervik och Linköping kostar ungefär 1600 kronor. I Oskarshamnas kommun subventionerar man studentpendling inom länet, det betyder att en Oskarshamnare som läser på Linnéuniversitetet kommer undan med mindre än en tredjedel av beloppet.
Dan Nilsson (S) konstaterade att boven i dramat är att Västervik och Linköping ligger i olika län.
– I en tid då vi kan resa till månen är det svårt att resa över länsgränsen. Boven i dramat är biljettsystemet. Det arbetas med frågan, och vi kommer att ta med studentsubventionen in i budgetarbetet. Vi vill naturligtvis att man ska kunna bo kvar i Västervik och studera.