Klart: Skatten höjs med 49 öre

Efter två dagar av tuffa debatter stod det klart: Region Kalmar höjer skatten med 49 öre till nästa år, vilket ger totalt 250 miljoner kronor.

Regionstyrelsens nya ordförande, Angelica Katsanidou (S).

Regionstyrelsens nya ordförande, Angelica Katsanidou (S).

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västerviks kommun2019-11-20 18:05

Under onsdagsmorgonen fortsatte debatten i fullmäktige kring regionplanen för 2020–2022. Den hetaste frågan inledningsvis handlade om barn- och ungdomshälsan, och representanter från näst intill samtliga partier hade något att yttra i ärendet.

Både M och KD hade i sina förslag ökade satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin. KD med sex miljoner kronor, M med tre miljoner kronor. Något som Christer Jonsson (C) tyckte var lite oklart:

– Det ena partiet vill satsa tre miljoner som man inte har och det andra vill satsa sex miljoner på något man inte har. Men vilket förslag gäller?

– Det här området är en av våra allra största utmaningar. Barn- och ungdomspsykiatrin är underbudgeterad och behöver mer pengar än vad som finns i Länsunionens budget, och det står både M och KD för, svarade Jimmy Loord (KD).

Förutom Länsunionens plan på en skattehöjning fanns ytterligare fem förslag från M, KD, V och SD samt M&KD:s gemensamma. Moderaterna var enda partiet som inte ville ha någon skattehöjning, i stället ville man spara på en rad punkter, bland annat icke patientnära administration samt sänkt resultatmål.

Men det blev en viss förvirring, och det återigen på budgetförslagen från M och KD:

–Jag vet verkligen inte vems budgetförslag vi ska förhålla oss till. Är det Moderaternas, Kristdemokraternas eller ert gemensamma? undrade Angelica Katsanidou (S).

– Du får förhålla dig till vilket budgetalternativ du vill. Jag tror det är viktigare att du i din roll som regionstyrelsens nya ordförande faktiskt tar tag i problemen i stället för att lasta över ansvaret på oss, svarade Eric Dicksson (KD).

– Jag kan konstatera att splittringen är total. Det finns inte längre någon samlad opposition, absolut inte mellan M och KD, fortsatte Katsanidou.

Och det hela höjde temperaturen inne i Kalmarsalen. Majoriteten har under de två dagarna ställt frågan till Moderaterna hur deras besparing på 250 miljoner skulle fungera i praktiken, utan en skattehöjning. Samtidigt passade Carl Dahlin (M) på att ge en känga till Länsunionen:

– Ni har kört ekonomin i botten, höjer skatten och kastar notan i knät på medborgarna. Det är väldigt lätt att vara generös med andra människors pengar. Sluta låtsas att höja skatten är att ta ansvar. 

Resultatet efter två dagars debatterande blev, föga förvånande, den föreslagna höjningen vilket innebär en skattesats på 11,86 kronor.

"Det finns inte längre någon samlad opposition, absolut inte mellan M och KD", sade Angelica Katsanidou under regionfullmäktige. På bilden syns M&KD-alliansens frontfigurer Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD).
"Det finns inte längre någon samlad opposition, absolut inte mellan M och KD", sade Angelica Katsanidou under regionfullmäktige. På bilden syns M&KD-alliansens frontfigurer Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD).
Partierna och skatten

Så ville partierna ha skatten:

M: Nuvarande skattesats, 11,37

Ville inte ha någon skattehöjning utan i stället spara pengar på bland annat sänkt resultatmål och minskade kostnader för icke patientnära administration.

KD: Höjning med 25 öre

Föreslog en satsning på en ambulanshelikopter i länet. Ville också avsätta 25 miljoner utöver majoritetens förslag på regionens medarbetare

V: Höjning med 51 öre

Ville man bland annat testa sex timmars arbetsdag samt ett ökat fokus på barn- och ungdomshälsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!