Karriären startade i pappas antikhandel

Angelica Katsanidou är bara 36 år, men redan en politisk veteran.

Västerviks kommun 11 november 2019 12:00

Man kan undra vad det var Else-Marie Persson såg när hon besökte antikhandeln i Helgenäs, och började prata samhällsfrågor med antikhandlarens tonåriga dotter Aneglica.

Vi kan inte fråga Else-Marie. Den mångåriga ordförande i Västra Eds socialdemokratiska förening är inte i livet längre.

Angelica övertalades av Else-Marie att gå med i Socialdemokraterna.

Så började karriären. Den har inte gått i raketfart, men riktningen har varit tydlig: Uppåt.

 

– Jag skulle vilja bo här i Helgenäs i ett litet hus med utsikt mot havet. Det är min dröm.

Angelica Katsanidou intervjuas i Västerviks-Tidningen i februari 2003. Hon är då 19 år, och ny som ersättare i socialnämnden. Det blir hennes första politiska uppdrag.

I porträttet skrivet av Eva Johansson tar hon upp pappa Antons grekiska ursprung som ett skäl till varför hon blivit socialdemokrat:

– Pappa kom till Sverige under juntatiden och han har berättar för mig hur det var i Grekland då.

 

Socialnämnden blir Angelica Katsanidous huvudsakliga arena under många år. Under mandatperioden 2006-2010 blir hon andre vice ordförande i nämnden. I praktiken innebär det att hon blir partiets taleskvinna i sociala frågor i Västerviks kommun, eftersom man befinner sig i opposition.

Ur arkivet snappar vi upp ett anförande vid budgetfullmäktige 2011. Då kritiserar hon den M-ledda koalitionen för de återkommande sparpakten i omsorgen.

– Årets julklapp från Moderaterna blev en osthyvel, igen!

Året därpå blir det upp till bevis för henne. Då går Socialdemokraterna och Moderaterna in i en koalition, och Angelica Katsanidou bli nämndens ordförande. Ekonomin är problematisk, och man tvingas till obekväma beslut.

När partikamraten Tomas Kronståhl i förra veckan intervjuades om hennes förtjänster, så lyfte han fram hennes ordförandeskap under en tuff tid för Västerviks kommun.

 

Det var inte självklart att det var regionen som skulle bli Angelica Katsanidous nästa steg i karriären. Hon har även nämnts som en tänkbar riksdagskvinna för Kalmar län.

2013 skrev S-märkta Kalmartidningen Östra Småland att Angelica Katsanidou kunde utmana mångårige riksdagsmannen Krister Örnfjäder om hans plats på valsedeln inför valet 2014. Enligt tidningens uppgiftslämnare hade Angelica gett ett bra intryck i de intervjuer valberedningen gjort med kandidaterna. Valberedningen såg flera fördelar med Angelica: Hon var ung, kvinna och kom från norra länsdelen.

I slutänden valde man ändå att behålla Krister Örnfjäder på valbar plats.

 

När han inför valet 2018 meddelade att han ville lämna riksdagen såg  det ut som att det kunde bli Angelicas tur. Till VT berättade Krister Örnfjäder att Angelica Katsanidou och Marcus Fridlund var två Västervikspolitiker som gjort studiebesök i riksdagen för att få inblick i de utmaningar som ett riksuppdrag kunde innebära.

Förstakandidaten från norra länet blev istället Tomas Kronståhl.

Valet 2018 innebar ändå nya utmaningar för Angelica Katsanidou. Hon kom istället att ersätta en annan veteran i Västervikspolitiken. Partiets förstanamn i landstingspolitiken, Lena Segerberg.

När landstinget 1 januari 2019 blev Region Kalmar län blev Angelica Katsanidou regionråd med ansvar för personalfrågor.

Om vi återvänder till artikeln från 2002, och hennes framtidsdrömmar...

Det blev inget hus med sjöutsikt i Helgenäs. Däremot har hon blivit kvar i hembygden. Hon bor med sin familj i Storsjö utanför Ukna.

 

Första kvinnan

Den post som Angelica Katsanidou föreslås ta över är som regionstyrelsens ordförande.

Ragion Kalmar län bildades för snart ett år sedan, och är en sammanslagning av Landstinget Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar län. Från 1970 och framåt så har topposten innehafts av en man. Angelica Katsanidou är ovanlig på ytterligare punkt. Hon blir den första styrelseordföranden från Västerviks kommun på över 35 år. Landstingsstyrelsen leddes av Agne Hansson från Gamleby mellan åren 1979 och 1982.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Klimat

Kommunerna som saknar strategi för minskade utsläpp

Kommunerna som saknar strategi för minskade utsläpp

Jakob Styrenius: L kan bli som C, men i verkligheten

L kan bli som C, men i verkligheten

Rondeller vid Ljungheden? • "Lägger hellre pengar på annat" • Korsningarna leder till få olyckor

Rondeller vid Ljungheden? • "Lägger hellre pengar på annat" • Korsningarna leder till få olyckor

Debatt: Så undviker vi jävssituationer i nämnderna

Så undviker vi jävssituationer i nämnderna

Nedläggningshotade butiken i Loftahammar: Kommunen bollplank i arbetet med att hitta en lösning • "Det vi har emot oss nu är tiden"

Nedläggningshotade butiken i Loftahammar: Kommunen bollplank i arbetet med att hitta en lösning • "Det vi har emot oss nu är tiden"
Visa fler