Kalkyl: Södra infarten fortfarande lönsam

Att bygga en södra infart skulle fortfarande vara lönsamt samhällsekonomiskt. Det visar en effektbedömning som företaget Sweco gjort.

Så här är dragningen av Södra infarten tänkt att göras. Den kommer att ansluta till staden vid Dichmansgatan.

Så här är dragningen av Södra infarten tänkt att göras. Den kommer att ansluta till staden vid Dichmansgatan.

Foto: Västerviks kommun

Västerviks kommun2020-03-12 06:00

2012 gjordes en första samhällsekonomisk analys av att bygga en södra infart till Västervik. Kalkylen pekade på en stark samhällsekonomisk lönsamhet.

När kommunen påbörjade arbetet med en mer detaljerad vägplan för några år sedan började svårigheterna torna upp sig. Ett bergigt och kuperat landskap gjorde att sträckningen fick ändras och att den bedömda investeringskostnaden steg.

Nu har en samlad effektbedömning gjorts, som innehåller en ny samhällsekonomisk kalkyl.

Den visar på i princip oförändrad samhällsekonomisk lönsamhet jämfört med 2012. "Varje investerad krona skulle ge en nettovinst på 2,4 kronor", skriver konsultföretaget Sweco i rapporten. Framförallt är det kortare restider och ökad trafiksäkerhet som bidrar till vinsten.

Borde inte de ökade investeringskostnaderna försämrat lönsamheten jämfört med 2012?

Christer Ramström på samhällsbyggnadsenheten säger att det är svårt att jämföra kalkylen från 2012 med den nya. Det handlar om olika sträckningar, och i dag har man en mer detaljerad kunskap om projektet.

– Den nya kalkylen har godkänts av Trafikverket, svarar han.

Sweco som gjort den här kalkylen på uppdrag av Västerviks kommun har fått mata in uppgifter i Trafikverkets system. Resultatet har sedan granskats av Trafikverket.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) tycker att resultatet är positivt. Södra infarten har varit ett projekt i motvind. Nyttan av infarten har ifrågasatts.

– Jag hoppas att man kan ta till sig den nya informationen.

Men...

Att en samhällsekonomisk kalkyl slutar på plus betyder inte att projektet blir lönsamt för den som bekostar infarten. Det blir troligen Västerviks kommun tillsammans med Trafikverket som skulle stå för investeringen, som uppskattas till 385 miljoner kronor. Vinsterna i kortare restid skulle i första ledet hamna hos resenärer och transportbolag.

– Vi måste se det långsiktigt, säger Dan Nilsson (S).

Kalkylen har inte heller kunnat prissätta den största negativa effekten som nämns i rapporten, att vägen skulle dras genom i dag orörd natur.

Det finns idag inget beslut om att bygga en södra infart. Det som finns är ett fullmäktigebeslut från 2016 om att man ska ta fram ett underlag, en trafikplan. Det arbetet fortsätter under 2020, med geologiska undersökningar och en miljökonsekvensbeskrivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!