Jonsson (C) gav löften om behandlingsenheten

Under onsdagen blev det en het debatt i regionfullmäktige kring den stängda behandlingsenheten på Västerviks sjukhus.

Västerviks kommun 20 november 2019 18:06

I KD:s och M:s gemensamma förslag till regionplanen ville man stärka och utveckla onkologin genom att påbörja ett arbete för cancercentrum både i Kalmar och Västervik.

– Enligt det förslag till regionplan som ligger ska arbetet med cancervård göras mer tillgänglig och jämlik. Ska man då förmoda att detta även gäller den norra länsdelen? undrade Västervikspolitikern Maud Ärlebrant (KD).

Senare gav sig även partikollegan Eric Dicksson in i cancerdebatten. Till regionrådet Yvonne Hagberg (S) ställde han frågan:

– Vad har du för svar till patienterna som tvingas åka åtta timmar varje dag eller som väljer att avstå behandling? Vad har du för besked till patienterna?

 

Men det var inte Yvonne Hagberg som svarade. I stället valde Christer Jonsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen och med ansvar för hälso- och sjukvård, att besvara Dickssons kritik.

– Det var ett misslyckande att behandlingsenheten fick göra ett uppehåll i Västervik. Men målet och ambitionen att den ska återstartas har hela tiden varit tydlig. Vi startar om igen efter nyår, personal är anställd och man räknar med att vara i full drift efter januari.

 

Men Dicksson nöjde sig inte med svaret utan fortsatte pressa Jonsson:

– Vi har tidigare fått besked om november, december och nu är det efter årsskiftet. Frågan är om du den här gången kan garantera en uppstart i februari? 

I den slutgiltiga omröstningen föll M och KD:s förslag om cancercentrum efter att majoriteten röstat mot samtidigt som SD avstått.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Jakob Styrenius: Tydliga alternativ i regionvalet efter Liberalernas sidbyte • Skiftet sätter också fokus på andra partier

Tydliga alternativ i regionvalet efter Liberalernas sidbyte • Skiftet sätter också fokus på andra partier

Jakob Styrenius: Vad vi ska med regionerna till – eller framför allt regionpolitikerna?

Vad vi ska med regionerna till – eller framför allt regionpolitikerna?