Joggare kom rakt in i jakt på vildsvin

Martin Ek hörde ett skott, när han sprang sin vanliga runda vid Kvännaren. Helt oväntat befann han sig mitt i en vildsvinsjakt.

Martin Ek på platsen där han var nära att hamna i skottlinjen på en vildsvinsjakt.

Martin Ek på platsen där han var nära att hamna i skottlinjen på en vildsvinsjakt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-11-08 18:00

Det var klockan 13 på torsdagen som Martin Ek kom springande på Segersborgsgatan i Kvännaren, längs fältet där den nya discgolfbanan ligger. Ungefär där hörde han en hund skälla.

Kort därpå kom en hel familj med vildsvin ut från ett skogsområde där fältet slutar. Djuren gick upp på banvallen och korsade rälsen, för att sedan fortsätta över vägen på andra sidan, samma väg som Martin befann sig på.

– När jag stod och tittade på dem, kom en kraftig smäll nerifrån sjön. Kulan träffade rälsen, eller stenarna vid rälsen, och studsade sedan mot mig, mellan tre och fem meter från mitt huvud.

Vad tänkte du då?

– Jag blev livrädd. Jätterädd. Jag skrek "sluta skjut" tre–fyra gånger och viftade med armarna.

Han stod kvar på platsen i flera minuter, men ingen jägare gav sig till känna. Eftersom det är en väg som många använder, anser Martin att det borde finnas skyltar med texten "Jakt pågår", för att varna folk.

– Jag springer här en gång i veckan och möter nästan alltid någon: cyklister, hundägare och någon gång en bil.

Kenth Fjällroth, arbetsledare för skyddsjägarna, har en annan bild av vad som hände. Som han fått det berättat för sig, sköt jägaren en av kultingarna i huvudet, och vid en sådan träff kan inte kulan gå vidare. Han kan inte förstå vad det kan ha varit som for förbi Martins huvud. Det enda skottet som sköts, träffade kultingen.

Däremot håller han med om att de borde ha satt upp skyltar.

– Vi brukar göra det, men ibland glöms det bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!