Jägare letade grisar på golfbanan

Vildsvin har ställt till med omfattande skador på golfbanan vid Ekhagen i Västervik. Natten till måndagen var fyra jägare ute på banan, men de lyckades varken se eller fälla några djur.

Vildsvin har de senaste nätterna orsakat stora markskador på banorna hos Västerviks Golfklubb.

Vildsvin har de senaste nätterna orsakat stora markskador på banorna hos Västerviks Golfklubb.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västerviks kommun2019-10-01 10:00

Ändå upptäcktes på måndagsmorgonen nya, stora markskador som uppstått den gångna natten. Vildsvin hade nu bökat upp fairway, den kortklippta delen av banan, även på golfbanans andra och tredje hål.

Tidigt på måndagsmorgonen såg golfbanarbetare också en stor galt rusa över ettans fairway. Den sprang med full fart rakt igenom elstängslet, ut från golfbanan norrut mot Ekhagens torp.

Ett flertal hål hos Västerviks Golfklubbs bana har de senaste dagarna fått sina fairways uppbökade av vildsvin. Bland annat tvåan, trean, tolvan, femton och arton. 

Läget påminner mycket om situationen för ett antal år sedan, innan elstängsel sattes upp runt hela golfbanan. Ingen vet hur vildsvinen nu har tagit sig in. En av teorierna är att de kommit via vägen till det nya bostadsområdet, mellan hål sex och sju.

– Dessbättre har vildsvinen ännu inte fått smak på våra greener. Det är på fairway grisarna hittar godsaker som daggmaskar, ekollon och maskrosrötter, säger Lars Delbohm, greenkeeper och ansvarig för banans skötsel.

Lars Delbohm beräknar att nuvarande vildsvinsskador tar minst två arbetsdagar att reparera. Tuva för tuva måste vändas rätt och läggas tillbaka. Han hoppas att skadorna orsakats av ett ensamt vildsvin, men är inte säker:

– Har vi tur var det galten som flydde rakt genom elstängslet som ligger bakom skadorna. Hade det varit en hel flock hade skadorna varit ännu värre.

För några år sedan sattes elstängsel upp kring hela golfbanan. Vildsvinen har ändå lyckats ta sig in.
För några år sedan sattes elstängsel upp kring hela golfbanan. Vildsvinen har ändå lyckats ta sig in.
Karta: Västerviks Golfklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!