Inget gehör för förslag om språkkrav

"Enhetscheferna i äldreomsorgen kan själva bedöma om arbetstagarna har tillräckliga språkkunskaper och är lämpliga att arbeta i vården".

Jon Sjölander (M) tycker att språkkunskaperna, vid anställning i äldreomsorgen, ska leva upp till Socialstyrelsens rekommendationer om godkänt i svenska på gymnasienivå.
– Eller att en plan är upprättad för hur den anställde ska kunna uppnå språkkraven, säger han.
Hans motion ska nu behandlas i kommunstyrelsen för att därefter tas upp i kommunfullmäktige.

Jon Sjölander (M) tycker att språkkunskaperna, vid anställning i äldreomsorgen, ska leva upp till Socialstyrelsens rekommendationer om godkänt i svenska på gymnasienivå. – Eller att en plan är upprättad för hur den anställde ska kunna uppnå språkkraven, säger han. Hans motion ska nu behandlas i kommunstyrelsen för att därefter tas upp i kommunfullmäktige.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västerviks kommun2019-10-03 19:30

Så svarar socialförvaltningen på moderaten Jon Sjölanders motion från i våras om språkkrav i vården.

Vidare poängteras att medarbetarna måste ha en undersköterskeutbildning för att få en tillsvidareanställning, och att det inte finns några möjligheter att klara en sådan utbildning utan att ha goda kunskaper i det svenska språket. 

När det gäller timanställningar är däremot kraven lägre. 

Motionen togs upp vid torsdagens möte med Socialnämnden i Västerviks kommun. 

Socialdemokraten Saad Benatallah påpekade att lämpligheten inte enkom hänger på språkfärdigheterna:

– Man kan vara duktig på svenska men ändå inte vara lämplig att arbeta med människor. 

Han påpekade också att behovet av personal inom omsorgen är stort och inte blir mindre och att ett språkkrav skulle kunna göra det än svårare att rekrytera.

Socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C):

– Det här kommer att lösa sig naturligt, i takt med att de nyanlända som arbetar i vården blir mer och mer etablerade. 

Sjölander å sin sida tycker att det blir problematiskt om det stora behovet av personal gör att man är beredd att sänka kraven på kunskaper i svenska. 

– Det kan leda till sämre kvalitet i vården. Jag tycker att kommunen ska vara tydlig inom den egna organisationen och gentemot de anställda med vad som krävs, säger han. 

Vad gäller yrkandet på att införa språkombud och vårdserviceteam i kommunens äldreomsorg är det förstnämnda på gång att införas –  en utbildning startar i januari –  och det andra är redan inrättat sedan ett år tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!