Hur stark är Västerviks beredskap?

Under fredagseftermiddagen fick Västerviks-Tidningens läsare ställa sina frågor om coronaviruset till smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare Region Kalmar, svarar på läsarnas frågor. "De flesta som blir svårt sjuka är äldre eller drabbade av någon bakomliggande sjukdom, exempelvis hjärt- och kärlsjukdom."

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare Region Kalmar, svarar på läsarnas frågor. "De flesta som blir svårt sjuka är äldre eller drabbade av någon bakomliggande sjukdom, exempelvis hjärt- och kärlsjukdom."

Foto: Mikael Fritzon/TT

Västerviks kommun2020-02-28 18:00

Magnus: Hur märker man om man är smittad? Är det som en vanlig förkylning med hosta och feber?

– Man kan inte avgöra på symptomen vilken virusinfektion man drabbats av. Man behöver ett prov, ofta genom näsan, för att helt säkerställa vad det är. De vanligaste symptomen är feber, hosta, värk i kroppen, andfåddhet och vissa har haft diarré. Så det är snarare mer som en influensa än förkylning.

Ingbritt: Jag har förmaksflimmer, kan det påverka mig?

– De flesta som blir svårt sjuka är äldre eller drabbade av någon bakomliggande sjukdom, exempelvis hjärt- och kärlsjukdom. Har man ett förmaksflimmer kan det vid vilken infektion som helst bli mer ansträngande för kroppen. Då är det viktigt att ta febernedsättande och dricka mycket, oavsett vilken virusinfektion man har.

Margareta: Vågar jag åka till London i början av april? Är över 70 år och har astma.

– Det är mer än en månad kvar så det är alldeles för tidigt att svara på den frågan.

Lena: Hur stor är risken att viruset kommer till Västervik?

– Folkhälsomyndigheten gör en nationell riskbedömning, och den senaste visar att risken att få in enstaka, reserelaterade fall bedöms som hög. Den bedömningen gjorde man häromdagen och sedan dess har vi fått ytterligare importfall. Så risken är absolut hög, och det vore inte konstigt om det också inträffar i Kalmar län. Sedan är det svårt att svara på om det sker i Västervik eller på Öland. 

– Men hur stor är sannolikheten att det blir smittspridning i Västervik? Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken fortfarande är låg i Sverige, en tvåa på en femgradig skala, men då ska man veta att den bedömningen är en nulägesbild och situationen har ändrats ganska fort de senaste dagarna. Så det är mycket svårt att svara på den frågan, det är ingen som vet.

Eva-Britta: Smittar man under inkubationstiden? Och hur lång är den?

– Inkubationstiden sägs vara ungefär två till fjorton dagar, men de flesta verkar insjukna efter några dagar. Experternas bedömning är att det är mycket osannolikt att det skulle föreligga smitta flera dagar innan man blir sjuk. Så vår bedömning är att man inte smittar under inkubationstiden. 

Sten-Åke: Hjälper det att ha munskydd?

– Munskydd av den enklare varianten som man kan köpa på apoteket skyddar inte mot smitta. Vi har mer avancerade andningsskydd som används inom sjukvården och som skyddar mot smitta.

Ragnar: Hur många vårdplatser kan Kalmarregionen erbjuda för vård av coronavirusinfektion samtidigt?

– Det går inte att svara på, det beror på så många olika faktorer. Så man kan inte ge någon exakt siffra.

Vad händer om man är smittad, vårdas man på sjukhus eller hemma?

– Är man smittad så kommer man att handläggas av en infektionsläkare och få förhållningsregler som man är skyldig att följa enligt smittskyddslagen. Det kan till exempel vara att stanna på sjukhus tills man är friskförklarad. Men det kan också vara så om man har väldigt milda symptom att man kan vara i hemmet, men då kommer man att få förhållningsregeln att inte träffa någon. Men i början kommer man att vårdas på en infektionsklinik i eget rum.

Hur stark är Västerviks beredskap?

– Den är också svår att svara på. Sjukhuset har en epidemiberedskapsplan och blir det ett läge med stor belastning på sjukvården får man ställa om och prioritera bort annat för att kunna ta hand om många som är sjuka i en coronainfektion. 

Smittskyddsläkarens tips

Tvätta händerna med tvål och vatten. Man ska lära barnen att man ska hinna sjunga hela "Blinka lilla stjärna" innan man är klar med handtvättningen.

Inte peta sig i ögon och mun. 

Nysa och hosta i armvecket.

Inte gå till jobbet eller gymmet om man är förkyld.

Du som inte har några sjukdomssymptom men är orolig uppmanas använda Sveriges nationella informationsnummer 113 13.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!