Hoten har ökat – även inom psykiatrin

Under de senaste 20 åren har hot och våld på svenska arbetsplatser nästan fördubblats. I topp ligger bland annat psykiatrisk slutenvård.

" Det är mycket hot och våld och det känns som att det har ökat i samband med att framförallt narkotikan har ökat i samhället"

" Det är mycket hot och våld och det känns som att det har ökat i samband med att framförallt narkotikan har ökat i samhället"

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2019-12-27 08:00

Hot på jobbet

Göran Södergren har arbetat som sjuksköterska på akutpsykiatrin på Västerviks sjukhus i snart 20 år. 

– Det är ett väldigt brett yrke med massor av olika inriktningar. Man kan välja att jobba som ambulanssjuksköterska, på medicinavdelning eller något helt annat. Så i början visste jag inte att jag skulle börja jobba inom psykiatrin, säger Göran Södergren.

Statistik från arbetsmiljöverket visar att personal inom psykiatrisk slutenvård är en av de yrkeskategorier med absolut flest anmälda arbetsolyckor gällande hot och våld. Något som Göran inte är speciellt förvånad över.

– Det är mycket hot och våld och det känns som att det har ökat i samband med att framförallt narkotikan har ökat i samhället. Det känns som att det hänger ihop. 

När det kommer till patienter med ett narkotikamissbruk kan de hotfulla situationerna uppstå när de vill ha medicin av Göran och hans kollegor.

– Det är nog den största gruppen som framför spontana hot. De kommer in via avgiftning och får inte gå ut. När de tittar sig runt så är det vi som står där i vita kläder. Så den typen av hot är oftast inte personbundet.

– Om man tänker: Varför hotar man någon? Vi vill ju bara hjälpa personerna. Men det handlar om att de vill ha någonting samtidigt som de är rädda och mår dåligt. Så de hotar oss för att de vill ha något som får dem att må bättre. Vissa patienter kan ha psykossjukdomar och då kan de ibland få för sig att vissa medarbetare är ute efter dem. Det är nästan värre och lite mer personbundet. Rätt som det är står en patient med kanske en vanföreställning och ringer på hemma hos en.

Det händer alltså?

– Ja, det finns personal som har råkat ut för det vilket ju inte är så roligt.

Enligt arbetsmiljöverket har antalet hot- och våldssituationer på svenska arbetsplatser fördubblats senaste 20 åren, en trend som Göran känner igen även inom psykiatrin.

– Jag tycker nog att hoten har ökat under åren, och speciellt gällande missbrukare. 

All personal inom psykiatrin utbildas i något som kallas för Terma – terapeutiskt möte med aggression. Syftet är att förebygga och bemöta just hot och våld i vården. All personal är också utrustad med ett överfallslarm.

– Om man trycker på det så tar det inte många minuter nästan hela huset är där. Det är rätt tryggt.

Har du behövt klicka någon gång?

– Ja. Jag har blivit påhoppad ett flertal gånger under årens lopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!