Hotellstädare i Västervik lär sig svenska

Utrikesfödda hotellstädare erbjuds gratiskurser i svenska för att få samma möjlighet som andra att utvecklas och trivas i yrket.

Utrikesfödda hotellstädare erbjuds nu utbildning i svenska språket för att ha samma möjlighet som andra att utvecklas och trivas i yrket.

Utrikesfödda hotellstädare erbjuds nu utbildning i svenska språket för att ha samma möjlighet som andra att utvecklas och trivas i yrket.

Foto: Maja Suslin/TT

Västerviks kommun2019-10-18 08:00

Hotell- och restaurangfackets utbildningsprojekt En Värld av Möjligheter, utökar nu sitt kursutbud med kostnadsfri "Yrkessvenska för hotellstädare" i Västervik, Jönköping, Kalmar och Växjö.

Efterfrågan har varit stor, med starka önskemål från regionens företag.

Västervik Resort har anmält tre deltagare till den kurs i svenska i Västervik som startar nästa vecka, och som ska köras en gång i veckan i 16 veckor framöver. Även Västerviks Stadshotell har anmält två hotellstädare. Kursen gör paus i december.

– Utbildningen pågår i 60–90 minuter per gång och deltagarna får även hemläxor, säger Heidi Knorn, projektledare för utbildningsprojektet En värld av möjligheter.

Utbildningarna i yrkessvenska förläggs på deltagarnas företag och skräddarsys efter personlig språknivå och behov i den specifika yrkesrollen. I Västervik hålls kursen på Stadshotellet.

– Många företag har utrikesfödd personal som inte alltid har det så lätt att tala och förstå svenska. Kommunikation är avgörande i dessa viktiga serviceyrken och då krävs insatser för att alla ska ha samma möjlighet att utvecklas och trivas i yrket, säger Heidi Knorn.

Att det blev svenskakurser för just hotellstäd beror på fler saker:

– Dels var det ett specifikt önskemål från några större hotellkedjor, som exempelvis Scandic och Clarion. Dels är hotellstäd verkligen ett framtidsyrke och få vet om att det finns flera goda karriärvägar inom det, säger Heidi Knorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!