För två år sedan kom historikern Gunnela Björk ut med biografin "Kata Dalström – Agitatorn som gick sin egen väg". Nu har föreningen Kunskapskällans vänner i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan engagerat Gunnela Björk till sin föreläsningsserie "Läsning på herresäten i Tjust".
– Kata Dalström är en av de starka kvinnorna som är födda i Tjust. Nu har turen kommit till henne. Tidigare har vi uppmärksammat, bland andra, Ada Rydström och Ellen Key, säger Eva Zryd, ordförande i Kunskapskällans vänner.
Det var hos morföräldrarna på Ämtöholm i Dalhems socken som Kata Dalström föddes och levde sina första år. När morfadern dog flyttades hon till föräldrarna i Bergslagen där hennes far var patron på ett kopparbruk.
Under uppväxten beskrivs hon som egensinnig och från skolan blev hon relegerad. Vid tjugo gifte hon sig med den mer än dubbelt så gamla ingenjören Gustaf Dalström.
Kata Dalström började intressera sig för frågor som rörde arbetarnas situation, rösträtt och gifta kvinnors äganderätt. År 1900 väljs hon, som första kvinna, in i partistyrelsen för Socialdemokratiska partiet och med tiden blev hon en av de mest eftertraktade talarna.
Varför tycker ni att Kata Dalström är värd att lyfta i vår tid?
– Vi som lever nu vill veta vilka som kämpade för bättre arbetsförhållanden och likvärdiga rättigheter. Som agitator gjorde hon succé.
Mer om överklassflickan som gick sin egen väg kommer Gunnela Björk berätta om på Västerviks museum lördagen den 5 oktober.