Under tisdagen och onsdagen sammanträder regionfullmäktige i Kalmarsalen där en rad stora investeringsbeslut kommer att avhandlas. Bland annat förslaget gällande en ombyggnation av neonatalverksamheten, sterilcentralen och medicinavdelningarna 4 och 6 på Västerviks sjukhus – totalt investeringar på drygt 84 miljoner. Även ombyggnationen av den stänga behandlingsenheten i Västervik, en ny ambulansstation i Virserum samt en familjeenhet i Vimmerby kommer att behandlas under onsdagen.
Tisdagens hetaste punkt handlade inte helt oväntat om budgeten och regionplanen för 2020-2022. Det debatterades om allt från kollektivtrafik och sjukhuskost till ekonomi och infrastruktur När det kommer till budgeten är förslaget från majoriteten, bestående av S, C och L, en skattehöjning med 49 öre, totalt 250 miljoner kronor. Ökade kostnader har gjort att regionen beräknas göra ett underskott på 370 miljoner kronor.
–Vi står inför väldigt stora utmaningarna. Det är nog bland de större utmaningarna som regionen har stått för på väldigt, väldigt länge, sammanfattade Anders Henriksson (S) under sitt sista sammanträde som regionordförande.
Och det blev en het debatt:
* Vänsterpartiet föreslog en skattehöjning med 51 öre, alltså 2 öre mer än majoritetens förslag och totalt 260 miljoner kronor. För pengarna ville man bland annat testa sex timmars arbetsdag samt ett ökat fokus på barn- och ungdomshälsan.
* Kristdemokraterna var för en höjning på 25 öre, alltså 34 öre lägre än majoritetens förslag. Bland annat föreslog man en satsning på 20 miljoner kronor för att placera en ambulanshelikopter i länet. Man ville också avsätta 25 miljoner utöver majoritetens förslag på regionens medarbetare.
* Moderaterna, med Västervikspolitikern Malin Sjölander i spetsen, ville inte se någon höjning alls av skatten. Partiet ville i stället spara pengar på bland annat sänkt resultatmål, höjda avgifter för uteblivna besök samt minskade kostnader för icke patientnära administration.
* "Svenska medborgare ska ha den oinskränkta rätten till svensk sjukvård" menade Sverigedemokraterna som kunde acceptera majoritetens höjning, men menade att regionen med nuvarande asyl- och anhöriginvandring inte kommer att kunna garantera en god hälso- och sjukvård för länets medborgare.
Något budgetbeslut hann man dock inte med. Det väntas fattas under onsdagen.