Tidigare kirurgen Margareta Höök-Wennfors har med hjälp av sin mors, som växte upp i Kalmar, och till viss del sin fars dagboksanteckningar skrivit boken "Kvinnan som red över Himalaya" som kom ut i slutet av 2017. På lördag gästar hon kvinnofrukosten i Marieborgskyrkan i Västervik.
– Jag kommer att visa bilder och berätta om mina föräldrars arbete och liv som missionärer under 1930-talet.
År 1931 reste Elisabeth och Ivar Höök ut i världen i Svenska missionsförbundets tjänst. De var nygifta och skulle arbeta på ett sjukhus i den nuvarande provinsen Xinjiang i norra Kina. Den tre månader långa resan dit var svår. Väl framme i norra Indien satt de upp på hästar och jakar i karavan. Över Himalaya blev färden strapatsrik med höga stigningar och många vedermödor. Efter mer än sex veckor till häst nådde de sin slutdestination.
– Mamma var en mycket duktig sjuksköterska utbildad inom Röda korset. Hon hade kompetens inom operation, narkos och var även barnmorska.
Boken handlar om arbetet, livet och vardagen på den avlägsna platsen.
– Pappa Ivar var pastor men fungerade som läkare på sjukhuset, jag säger fungerade eftersom han inte var läkare till yrket. Han hade gått en ettårig medicinsk utbildning i England.
Margareta Höök-Wennfors säger att hon har det internationella i blodet. De första uppväxtåren tillbringade hon med familjen i Indien. Senare, som kirurg, arbetade hon i Nepal, Pakistan, Tanzania och Kongo.