Thea Östin från Västervik är nytillträdd hemslöjdskonsulent för Kalmar läns hemslöjdsförening. Hon säger att kurserna som föreningen håller snabbt blir fulltecknade.
– En svarvkurs till exempel, som tidigare har ställts in, är nu helt full. Intresset har ökat över lag.
Det är i Nybro, i Pukebergs glasbruksområde, som länets hemslöjd har sin bas. Det är där som många av kurserna hålls. I norra länet arrangeras dock två kurser på Gamleby folkhögskola i mars. Den ena handlar om att tillverka textila redskap i trä och den andra är en läderkurs.
Varför har hantverk fått ett uppsving tror du?
– Vi mår bra av att göra saker med händerna. Man går in i något slags meditativt tillstånd. Det kan vara att väva, sticka eller något annat.
Förr i tiden var hemslöjden något man sysslande med för att det var nödvändigt. Bruksföremål tillverkades till hemmen och gårdarna. I dag går det mesta att köpa, men att efter eget huvud och med sina händer tillverka något unikt ger en slags inre tillfredställelse.
– Knyppling har blivit populärt på senare tid. Det är ju en smal gren men är absolut på kommande, säger Agneta Gefors som har arbetat i över 30 år som konsulent för hemslöjden i Kalmar län.
Att spinna ull är ett annat område där många verkar vilja fördjupa sig. Det handlar både om att spinna garn, sy och brodera.
– Lin är också på gång. Hela processen från att skörda till beredning, spinning och tillverkning av tyg.