Även om vi nu går igenom en viss avmattning i konjunkturen, enligt Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, så kommer många som väljer att studera ha goda chanser till jobb efter att studierna är klara. Vill man vara säkrare på att få jobb ska man välja yrken inom vård, teknik, data/it eller pedagogik.
På listan över yrken på högskolenivå där man har bäst chans till jobb på fem års sikt finns till exempel olika läraryrken, IT-yrken, vårdyrken och ingenjörsyrken. Arbetsförmedlingens prognoser visar att det kommer att saknas 100 000 personer med den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar om fem år.
Samma typer av yrken är i Västerviks kommun eftertraktade, med undantag för IT-yrken på grund av att vi i kommunen inte har så stor volym av dessa typer av företag, säger Michal Ulatowski, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Kalmar län.
– Alla vårdyrken är eftertraktade, från undersköterskor till läkare. Det vi alltid har behov av här är personal inom hotell och restaurang, men detta är säsongsbetonat. Det finns ett rekryteringsbehov för kockar inom kommunal verksamhet men inga monstervolymer.
– Sen har vi en stor offentlig sektor. Kriminalvården har fått okej på utbyggen så där skapas nya tjänster på sikt och alltid under sommarsäsongen, säger Ulatowski.
Att vidareutbilda sig är enligt Michal Ulatowski ingen dum idé.
– Gymnasieutbildning är det minsta man måste åstadkomma om man inte vill bli stamkund på Arbetsförmedlingen. Vi ska motivera ungdomarna att ta studenten på riktigt. Längre utbildningar ökar chansen till att få ett stadigvarande arbete.