Skolstart betyder nya kompisar, lärare och elever. Och ganska ofta tyvärr även huvudlöss. Lappar sätts upp på flera skolor och förskolor i Västervik om att det går löss på skolan, det är inte ovanligt. Fredagen den 13:e september påbörjas också de "Nationella avlusningsdagarna", ett initiativ från ett företag som bland annat skickar ut information till de skolor som vill. Om man är med där eller inte är upp till varje rektor.
Mona Wiman är skolsköterska med medicinskt ledaransvar och har sin bas på Ellen Key-skolan i Västervik. Hon berättar att sköterskorna informerar vårdnadshavare till barn i låg- och mellanstadiet om löss inför varje terminsstart. Löss är ett återkommande problem i de yngre åldrarna.
– Vi informerar men sedan är det egenvård som gäller. Vi kan bara hänvisa vidare till 1177 som har alla råd man kan behöva. Generellt sett är det viktigt att ha koll på barnen, och sig själv, för att upptäcka om man har löss.
Alla med hår kan drabbas av huvudlöss. Ännu finns det fördomar om vem som drabbas men medvetenheten är större i dag, ämnet verkar inte vara lika tabubelagt som det kanske varit genom åren.
– Jag tror inte att fördomarna lever kvar på samma sätt i dag, man är mer medveten. Alla kan få löss.
Mona Wimans råd är att vara noggrann när man behandlar. Att kamma är A och O i behandlingen.
– Man måste följa instruktionerna. För att bli av med löss måste man få bort gnetterna, deras ägg, annars kommer de tillbaka. Om man är noggrann slipper man köpa mer behandlingar, de kan vara dyra.