Här är de förändrade taxorna nästa år

Hushållen får fria besök på Målserum. Elnätsavgiften kommer att höjas. Det var två nyheter som Västervik Miljö och Energi presenterade på måndagen.

Per Allerth, Ida Bergs och Per-Erik Ekström kommenterade på tisdagen dels de fria besöken på Målserum, dels höjningen av elnätsavgifterna.

Per Allerth, Ida Bergs och Per-Erik Ekström kommenterade på tisdagen dels de fria besöken på Målserum, dels höjningen av elnätsavgifterna.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-11-26 18:00

Nytt år betyder ofta nya avgifter för el, vatten och renhållning.

I år fanns det två förändringar som Västervik Miljö och Energi AB, och systerbolaget Västervik Kraft Elnät AB ville förklara närmare:

* Elnätsavgiften höjs med 6,5 procent. För en villa utan eluppvärmning motsvarar det ungefär 23 kronor i månaden.

Skälet är höjda stamnätsavgifter. I princip kan man likna det svenska elnätet vid ett vägnät. Det statliga bolaget Svenska Kraftnät ansvarar för "motorvägarna" som förbinder landsändar med varandra, nästa nivå är ett antal regionnät som drivs av fem, sex större aktörer. I våra del av landet är Vattenfall den aktören. Slutligen finns det drygt 200 lokala nät.

– Svenska Kraftnät har höjt sina avgifter med 24 procent, säger Per-Erik Ekström, affärsområdeschef för elnätet i Västervik.

Enligt honom blir det en kedjereaktion där regionala aktören Vattenfall i sin tur tvingas ta ut högre avgifter av Västervik Kraft, som slutligen får höja priset mot kund.

Skälet till höjningen är att det finns ett stort investeringsbehov i det nationella nätet: 

–  Svenska Kraftnät har varnat för att ytterligare höjningar är att vänta de närmaste åren, säger Per Allerth, vd för de båda kommunala bolagen.

* Kommunfullmäktige har beslutat att det ska bli obegränsat antal fria besök på Målserum och återvinningsgårdarna. Det är ett beslut som Västervik Miljö och Energi tagit emot med blandade känslor.

Ida Bergs, affärsområdeschef för renhållning, hänvisar till de lagar som man har att ta hänsyn till. De innebär att den renhållningstaxa som hushållen betalar ska användas till hushållsavfall och inget annat. 

Avfall från företag, men också om en privatperson skulle komma med stora mängder avfall efter en renovering, klassas som verksamhetsavfall och ska betalas för separat. 

Västerviks modell har varit att tillåta ett begränsat antal fria besök för hushåll. Då har det blivit svårare för företag göra sig av med avfall utan att betala för sig. 

–Det är en modell som vi tyckt fungerat bra, säger Ida Bergs.

Men det finns ju kommuner som klarar av att ha ett obegränsat antal fria besök?

– Ja, men då arbetar de med andra åtgärder.Det inkommande avfallet kontrolleras noggrannare för att se så att det inte är verksamhetsavfall. Det är den sortens åtgärder, och olika informationsinsatser som vi bollar med nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!