Han kan bli nytt S-regionråd efter Henriksson

Kalmarpolitikern Mattias Adolfson ligger bra till för att bli nytt S-regionråd från södra länsdelen efter Anders Henriksson.

Nu pågår arbetet med att hitta en ersättare till Anders Henriksson (S).

Nu pågår arbetet med att hitta en ersättare till Anders Henriksson (S).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-30 12:00

Ikväll ska arbetarekommunen i Kalmar utse kandidat till nytt regionråd efter Anders Henriksson, som fått ett uppdrag i Sveriges Kommuner och Landsting. På tisdagskvällen meddelade, enligt tidningen Barometern, arbetarekommunens styrelse att den enhälligt rekommenderar Mattias Adolfson. Han har i dag uppdrag i kommunpolitiken i Kalmar, och sitter även med i landstingsfullmäktige.

Eftersom Anders Henriksson satt på ett  Kalmarmandat så är det Kalmar arbetarekommun som utser vem som ska bli länets fjärde S-regionråd. Två av de andra tre, Peter Wretlund och Yvonne Hagberg kommer från Oskarshamn, och det tredje Angelica Katsanidou kommer från Västervik.

Det är inte självklart att regionrådet från Kalmar kommer att ta över Anders Henrikssons post som regionstyrelsens ordförande. Det kan bli en omfördelning mellan de fyra regionråden.

Hur fördelningen ska se ut ska processas inom socialdemokraterna i Kalmar län den närmaste framtiden.

Har Västervik någon favorit till posten som regionstyrelsens ordförande?

– Vi är inte där i processen än. Personligen skulle jag inte ha något emot om det blev Angelica Katsanidou, svarar Gunnar Jansson, ordförande i Västerviks arbetarekommun.

Hon tillträdde som regionråd förra hösten. Är hon tillräckligt erfaren för den tyngsta posten?

– Av de övriga är det bara Yvonne Hagberg som har längre erfarenhet som regionråd. Angelica har klarat de uppdrag hon har haft tidigare väldigt bra, svarar Gunnar Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!