Längs med landsvägen någon kilometer söder om Blackstad ligger ett före detta missionshus. Byggnaden är långsmal och fasaden är klädd i mörk panel. Här bor Albin Wiberg, skribent, konstnär och projektledare för Bank Västervik street art festival och Blackstad in residence. Bor är kanske en sanning med modifikation. Hemma på riktigt är lägenheten i Malmö som han delar med juristen Rebecka Åman Wiberg.
– Det är ungefär tio år sedan jag träffade Rebecka, mitt livs kärlek, och vi har varit gifta i åtta år.
Albin Wiberg stannar dock inte på en och samma plats någon längre tid. Han reser gärna till favoritstaden New York, eller till Stockholm där han har många av sina vänner.
– Jag trivs med kringflackandet. Rebecka reser också mycket. Just nu jobbar hon i Stockholm.
Albin Wiberg är yngst i en syskonskara av fyra och föräldrarna är Västervikskonstnärerna Lillemor Bokström och Jan Wiberg.
– De har aldrig pushat målandet. Det har jag ombesörjt på egen hand. Fast nu på senare tid har jag undrat varför de inte tipsade lite mer om olika utbildningar och så.
Albin hade, och har fortfarande, tre starka intressen: måla, skriva och idrotta. Som 17-åring kom han med i jurybedömda sommarsalongen i Västervik och efter det blev han tilldelad ett Hilding Bossler-stipendium.
– Jag flyttade till Stockholm efter gymnasiet och började på Idrottshögskolan, men slutade efter tre terminer. Idrottandet har jag fortsatt med. Jag är en riktig sportfåne och det som jag tävlar i är ultimate frisbee. I sommar är jag med och arrangerar U20-VM i Malmö.
Efter en kort tid på en reklambyrå tog Albin steget ut i världen som frilansskribent, bland annat för magasinet Café sport.
– Niklas Lidström, hockeyproffset, intervjuade jag fyra gånger. På den tiden kunde tidningarna kosta på resor utomlands och fotografer.
Skrivandet var kul, men måleriet pockade på. Ateljé i Stockholm var dock inte att tänka på. Köerna var på tio år eller mer.
– Det var i den här vevan som jag köpte huset i Blackstad. Det skulle kunna fungera att både skriva och skapa här tänkte jag. Jag flyttade ner och jobbade med olika frilansuppdrag samtidigt som jag försökte få tid till att måla.
Bredvid boninghuset ligger en stor ateljé med rikligt ljusinsläpp. Albin berättar att han målar en slags abstrakt expressionism. Mycket av inspirationen är hämtad från den katalanska målaren Antoni Tàpies.
– Allt kommer inifrån och det blir ofta ett melankoliskt uttryck. Folk brukar fråga hur jag mår egentligen.
Det som ligger i framtiden för 46-årige Albin Wiberg är en önskan om att måla än mer. I augusti nästa år är det en utställning planerad i New York.
– Sedan skulle det vara kul att ställa ut i Västervik, men det är lite begränsat. Jag vill att konst ska få ta stor plats.
Under en vecka i slutet av den här sommaren tog dock konst plats i Västervik. Plötsligt stod världsnamn inom street art och lokala konstnärer i allmän åsyn och arbetade. De målade, stickade, skulpterade, lackade. Husfasader, träd och kabelskåp blev konstnärernas kanvas. Många av verken är permanenta och kommer att kunna beskådas lång tid framöver. Konstprojektet Bank Västervik street art festival ägs av Västerviks kommun och genomfördes med medel från Sparbanksstiftelsen.
Projektledaren som rodde det hela i land med bravur är alltså Albin Wiberg. En grannlaga uppgift för vilken han tilldelades Västerviks-Tidningens kulturpris 2019.