Gratis blöjor blir dyrt för kommunen

Gratis blöjor på förskolor kan inom kort komma att bli ett krav. För Västerviks kommun skulle gratis blöjor på alla förskolor innebära en stor extra kostnad. Pengar som i dag inte finns med i någon budget.

Om kommunen ska köpa in blöjor till alla förskolebarn skulle det kosta mycket pengar, säger verksamhetschefen för förskolorna  i kommunen.

Om kommunen ska köpa in blöjor till alla förskolebarn skulle det kosta mycket pengar, säger verksamhetschefen för förskolorna i kommunen.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västerviks kommun2019-09-29 08:00

Enligt en färsk dom från förvaltningsrätten i Stockholm ska även blöjor ingå i maxtaxan på kommunala förskolor. Annars bryter man mot skollagen.

Det betyder att landets alla kommuner framöver kan tvingas köpa in blöjor åt förskolebarnen. I dag är det i de flesta fall föräldrarnas ansvar att stå för blöjor.

Domen är dock överklagad till Högsta förvaltningsdomstolen, som inom sex månader ska besluta om huruvida fallet ska tas upp eller inte. Om domen står fast betyder det en avsevärd extrakostnad för landets kommuner.

I Västervik har barnen på förskolorna i dag med sig egna blöjor. Förskolorna har dock alltid ett eget litet reservförråd, om någon förälder skulle ha glömt ta med.

– Det här kommer helt säkert att ställa till det för många kommuner, bland annat för oss här i Västervik. Det blir en stor extra kostnad. En kostnad som i dag inte finns med i vår budget, säger Christine Andersson, verksamhetschef för förskolorna i Västerviks kommun.

– Det kommer att bli en utmaning att få fram extra pengar för inköp av blöjor till alla förskolebarn. Jag törs inte svara på exakt vilket belopp det handlar om, men det är en ansenlig summa.

Christine Andersson vet i dagsläget heller inte om man kommer att kunna få ett utökat statsbidrag för att täcka kommunernas blöjkostnader.

Väljer Högsta förvaltningsdomstolen att ta upp ”blöjmålet” kan det ändra riktlinjerna för landets alla förskolor. 

Förskolan Resedan i Västervik är en av kommunens alla förskolor som kan tvingas köpa in blöjor till barnen.
Förskolan Resedan i Västervik är en av kommunens alla förskolor som kan tvingas köpa in blöjor till barnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!