Det fick dock kritik från småbryggerier eftersom det för många är en stor och viktig del av inkomsten. På tisdagseftermiddagen kom besked om att den tidigare aviseringen begränsningen inte gäller.
En som reagerade på att Systembolaget tänkte ta bort möjligheten att beställa lokalt och småskaligt var Johan Håkansson, vd på Ängöl och ordförande för Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier.
– Jag tyckte det var en märklig prioritering av ett statligt bolag, säger han.
Efter att de nu ångrat sig har han varit i kontakt med många medlemmar.
– De är väldigt lättade. Särskilt eftersom det här kom i ett läge då man är väldigt pressade från andra håll.
Enligt Systembolaget var orsaken till indragningen personalbrist på grund av många sjukskrivningar.
Under tisdagen meddelade Systembolaget att de tack vare nyrekryteringar och fler tillbaka på jobbet kan dra tillbaka beslutet.
För Västerviksbryggerierna Skippers Dog och Glabo gårdsbryggeri är det främst krögarnas situation som ställer till det.
– Det som har påverkat oss är att vi inte kan leverera till de lokala krögarna, som vi brukar. Vi sitter på ett lager som vi funderar på vad vi ska göra med, säger Lars Gigård på Skippers dog.
En lösning skulle kunna vara att få in den på Systembolagshyllorna, något som i vanliga fall är en lång och krånglig process. Men Systembolagets presschef Lennart Agén berättar att de lättar på restriktionerna.
– Vi vill möta kundernas efterfrågan i den mån vi kan, säger han.
Systembolag kan nu välja att ta in drycker från hela landet och det kommer tills vidare inte att ändras.
Glabo gårdsbryggeri levererar till Systembolaget men har hittills enbart funnits på hyllorna i Västervik.
– Det som skulle främja oss i det här läget är att få komma ut på fler systembolag, säger Magnus Öhman, Glabo gårdsbryggeri.
Figeholms bryggeri har även de drabbas av situationen.
– Orderboken är helt tom. För en och en halv vecka sedan såg det fortfarande hyfsat ut, men kanal efter kanal stryps. Ölprovningar, krogförsäljning och mässor utgör ungefär 60–70 procent av vår försäljning och i ett slag försvann allting, säger Kent Nilsson.
– Riksdagen har sagt ja till gårdsförsäljning och hade regeringen varit lite snabba på den pucken hade situationen kunnat se annorlunda ut.