Kvinnor som driver egna företag är inte många fler idag än 2008, de har endast ökat med 2 procent. Utvecklingen mot ett mer jämställt företagande går långsamt.
I Sverige är knappt en tredjedel företagare kvinnor. Stockholms och Skåne är de län som har flest kvinnliga företagare. Gemensamt för samtliga kommuner är att det inte finns någon kvinnlig majoritet bland de som driver eget företag. Detta visar en ny rapport från Unionen. Kalmar län hamnar först på plats 18 av 21.
Tittar man på nyföretagande i Västervik så ser det bättre ut, skriver Thomas Eriksson i ett mejl, 34 procent (35 procent i riket).
– Jag tror det beror på tradition, se bara vem du vänder dig till här på Västervik Framåt, en medelålders vit man. Tyvärr är det nog fortsatt så att det här med att ta ansvar för barn med tillhörande vabb och linkande fortsatt i alldeles för stor utsträckning ligger på kvinnor och att det gör att de i mindre utsträckning startar företag eller söker sig till företagsledande positioner. Jag tror dock att vi är på väg mot en förändring och det visar ju ändå nyföretagarstatistiken, skriver Thomas Eriksson.
Han tror att lösningen ligger i ett jämlikare samhälle i stort, och att det är allas ansvar. Viktigt är också att lyfta bra exempel lokalt som kan inspirera, menar han, då vi har många företagsamma kvinnor i kommunen. Goda exempel inspirerar.
– Sen tror jag att det är bra att skapa nätverk och hjälpa till med nyföretagarrådgivning som vi på Västervik Framåt sysslar med. Siffror visar att kvinnor är mycket mer benägna än män att ta hjälp, nätverka och även ta in extern kompetens, vilket gör att deras företag ofta blir mer hållbara och på sikt mer framgångsrika och lönsamma.
Vi ser också att kvinnor i större utsträckning än män utbildar sig och gör det med bättre resultat än män och det kommer nog också påverka statistiken i positiv riktning, skriver Thomas Eriksson.
Inger Nordänger vd för Elfa Sweden AB tror att det är en generationsfråga.
– När jag började min karriär var det vanligt att kvinnor inte var lika kaxiga som männen. Om kvinnor läste en beskrivning för en anställning så såg de oftare saker de inte kunde medan männen tänkte "det där kan jag lära mig". Jag tror inte det är riktigt så idag. Jag har själv två döttrar som båda är rätt kaxiga så det är nog mer en generationsfråga. Det kommer mer och mer.