Fortfarande få kvinnor på ledande poster

Knappt en av fem företagsledare är kvinnor och i Västerviks kommun är siffran än lägre. Det visar en undersökning som Företagarna ligger bakom.

Viktigt för framtiden är att få riskkapitalister att tänka nytt. I dag får kvinnor bara tillgång till några få procent av det samlade riskkapitalet. Här måste strukturer ändras, menar Thomas Eriksson på Västervik Framåt.

Viktigt för framtiden är att få riskkapitalister att tänka nytt. I dag får kvinnor bara tillgång till några få procent av det samlade riskkapitalet. Här måste strukturer ändras, menar Thomas Eriksson på Västervik Framåt.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2020-01-02 08:00

– Det är väldigt dystra siffror. Kvinnors företagande är inte bara en jämställdhetsfråga utan det är också en fråga om att frigöra innovation och tillväxt i hela landet, säger Företagarnas Lina Skandevall, expert på kvinnors företagande.

För Thomas Eriksson, VD på Västervik Framåt, kommer detta inte som någon överraskning.

Orsaken till att det ser ut som det gör är gamla strukturer som verkar vara svåra att ändra på, menar han.

– Västerviks kommun har en hög medelålder med en hög snittålder inom näringslivet överhuvudtaget, säger han.

– På Västervik Framåt tänker vi dock inte i termer av kvinnligt och manligt företagande utan det handlar om att utveckla företagande och näringsliv oavsett vem som leder det.  

Men att jobba för en förändring, det vill säga att få fler kvinnor att driva företag och inneha höga poster i näringslivet är viktigt, poängterar han.

– För om vi ska ha framgångsrika företag även i framtiden krävs mångfald. Det handlar såväl om att våga släppa fram både män och kvinnor på ledande poster som att släppa fram människor med olika nationaliteter och bakgrund. 

– Det finns forskning som pekar på att det finns ett samband mellan lönsamhet och mångfald. Företag med en mix av människor i ledande position är mer framgångsrika än andra ur ett lönsamhetsperspektiv, säger Thomas Eriksson.

Men utvecklingen mot ett mer jämlikt näringsliv går alltså långsamt. 

Thomas Eriksson tycker ändå att det finns ljusglimtar och positiva exempel som tyder på att en förändring är på gång.

– Av nyföretagarna i kommunen 2018 var 34 procent kvinnor, vilket är över 10 procent bättre än snittet på alla företag. 

Och på Västervik Framåts starta-eget-kurser är majoriteten kvinnor sedan två år tillbaka.

– Av 17 medverkande under hösten var 12 kvinnor, berättar Thomas Eriksson. 

Han poängterar att kvinnor är mer benägna att ta hjälp och medverka i nätverk. Något som visat sig vara ett vinnande koncept.

– Vi har kunnat se att företagare som tagit emot råd och hjälp inför starten har 20 procents högre överlevnadsgrad efter tre år, jämfört med dem som inte gjort det. 

– Om vi generaliserar lite grand upplever vi att kvinnor kan vara mer försiktiga och behöva pushas för att våga ta steget och tro på sin idé, medan män kan ha en stark tro på sin idé, men oftare brister i analysen och förarbetet, säger Thomas Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!