Försäljning av aktier i Västervik Framåt

Stiftelsen Västerviks Utvecklingscentrum vill minska sitt ägande i bolaget Västervik Framåt AB.

Conny Tyrberg, ordförande i Västerviks Utvecklingscentrum, berättar att stiftelsen inte längre vill vara majoritetsägare i Västervik Framåt.

Conny Tyrberg, ordförande i Västerviks Utvecklingscentrum, berättar att stiftelsen inte längre vill vara majoritetsägare i Västervik Framåt.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-09-06 13:00

Västervik Framåt AB arbetar framförallt med näringslivsfrågor i Västervik. Sedan ett antal år tillbaka så marknadsför bolaget Västerviks kommun och driver turistbyrån, på entreprenad åt Västerviks kommun.

Den dominerande ägaren har hittills varit stiftelsen Västerviks Utvecklingscentrum, VUC. Nu vill VUC sälja 200 aktier à 500 kronor styck till sina stiftare Västerviks kommun, ALMI företagspartner och ett antal lokala företag i kommunen.

Vad är anledningen? Behöver ni få loss pengar?

– (Skratt) Nej, det behöver vi inte. Vi har haft en diskussion i VUC:s styrelse om att vi vill få ett mer spritt ägande i Västervik Framåt, svarar VUC:s ordförande Conny Tyrberg.

Genomförs försäljningarna minska VUC:s ägarandel i Västervik Framåt från cirka 65 till 45 procent. Hittills har VUC varit majoritetsägare:

– Det har fungerat bra, men vi tror att det kan bli bättre med fler aktörer, säger Tyrberg.

I veckan som kommer ska kommunstyrelsen ta ställning till om kommunen ska köpa aktier i Västervik Framåt AB. I en skrivelse rekommenderar kommundirektören Anders Björlin politikerna att avstå från erbjudandet.

Anledningen är att Västervik Framåt utför uppdrag åt kommunen på entreprenad.

– För att behålla det affärsmässiga förhållandet mellan parterna anser ledningskontoret att kommunen bör avstå från erbjudandet, skriver han.

Västerviks Utvecklingscentrums verksamhet handlar i dag främst om att ta ägaransvar för två bolag. Västervik Framåt är det ena, det andra är Västervik Invest som är under avveckling.

Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!