Problem att landa på Västerviks flygplats, tänkte säkert någon som störd av propellerplanets dova mullrande låg och vred sig i sängen. Kanske krångel med att få ut landstället, eller svårigheter att via flygplanets egen radio tända banbelysningen?
– Jag har en bra och dålig nyhet beträffande flygplanet SE-GBL som just nu far fram och tillbaka över centrala Västervik, säger jourhavande flygtrafikledare på Östgöta Control när VT ringer upp strax före midnatt.
– Den goda nyheten är att det inte är några som helst problem med det här flygplanet. Den dåliga nyheten för Västerviksborna är att de ska hålla på och flyga över er till framåt tvåtiden i natt.
Vad gjorde man då? Jo, det inhyrda flygplanet "scannade av" centrala Västervik, samt även Gamleby och slutligen också Ankarsrum, i jakten på läckor i fjärrvärmenäten.
Flygplanet, en 46 år gammal Piper PA-34-200 Seneca som ägs av företaget Volflight AB, startade från Jönköpings flygplats klockan 21:27 och landade där igen 01:11.
Det tvåmotoriga planet bär en mycket avancerad och värmekänslig laserkamera som direkt ser eventuella varmvattenläckor från fjärrvärmeledningar. Flygningarna görs på 3 000 fots höjd, cirka tusen meter, med en hastighet av 195 km/tim.
– Dessa flygningar måste utföras nattetid på vintern, då temperaturskillnaden mellan läckande varmvatten och atmosfären är som störst. Så att kontrasten blir tillräckligt hög för att kunna identifiera läckorna, berättade en representant för Volflight AB efter stora klagomål på tidigare nattflygningar över andra orter i Sverige.
Det får heller inte finnas några värmeavgivande bilar på gatorna.
Dessa nattflygningar – och klagomål över störd nattsömn – har pågått runt om i landet i fem år. Samtidigt inser de flesta att de nattliga fotograferingarna av fjärrvärmenäten är ett övergående problem och en stor samhällsnytta för att fjärrvärmesystemen ska förbli säkra.
– Kanske borde man dock sluta använda ett nära femtio år gammalt och bullrande, tvåmotorigt kolvmotorflygplan som sörplar i sig mängder av flygbränsle, säger en av alla irriterade läsare som ringt VT.
På Västervik Miljö- & Energi beklagar man de bullerstörningar som uppstod:
– Man har väntat på just detta väder varje natt hela vintern. Nu visade sig förhållandena plötsligt bli perfekta och flygningen kunde genomföras, säger vd Per Allerth.