Fler och fler skiljer sig och under 2019 kom det in 31 435 skilsmässoansökningar i Sverige, de flesta i januari och oktober. Och så brukar det ser ut. Många tar beslutet att dela på sig efter sommarsemestern och då syns effekten i statistiken i oktober. Vanligt är också att man håller ihop en sista jul och sedan skickar in en skilsmässoansökan.
Eftersom många delar på sig just i januari kan det vara svårt att få en bostad just då.
– Vi brukar ha ett ökat tryck i januari, just på grund av separationer, och efter sommarsemestrarna, bekräftar Tony Ståhl på Västervik bostads AB.
Eftersom bostadsbolaget har ett strikt kösystem har de ingen möjlighet att ordna någon slags förtur på grund av separationer och skilsmässor.
– Men man kan självklart komma in och prata med oss så försöker vi hjälpa till. Ibland har vi lägenheter med snabb inflytt på och då kan det vara svårt att hitta nya hyresgäster eftersom man inte klarar dubbla hyror i flera månader. Där kan det bli en lucka.
Tony Ståhl rekommenderar också alla att ställa sig i bostadskön, även om man inte har tänkt sig att flytta till lägenhet.
– Då hinner man samla på sig lite köpoäng om det skulle hända något. Det behöver ju inte vara en skilsmässa, det kan vara ett dödsfall, eller att man blivit av med jobbet.
Även hos Fogelvik fastigheter bekräftar man att trycket efter lägenheter är högre i januari och många både ringer och kommer in på kontoret.
– Eftersom vi är ett privat företag har vi inte samma krav på oss att hålla oss till en bostadskö som bostadsbolaget har och det är klart vi hjälper till om vi kan. Särskilt om det är någon som har bott hos oss tidigare och varit en bra hyresgäst, då kan man få en viss förtur. Men just nu har vi inga lediga lägenheter, säger Hans Hultman hos Fogelvik fastigheter.
Han berättar att de just nu har hundratals ansökningar, men att det under december knappt kommit några uppsägningar och bara en i januari än så länge.
– Det visar att det finns stora behov av att bygga nytt, säger han.
De flesta par som går skilda vägar gör det i åldern 40-44 år och de som inte har barn separerar i större utsträckning än de som har det. Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, säger att det bästa hade varit att separera i maj.
– Då är utbudet större. Men så funkar det ju oftast inte.