Det var en nöjd kommunstyrelseordförande Tomas Kronståhl (S) som tillsammans med centerns Conny Tyrberg och miljöpartiets Anna Bodjo inledde presskonferensen där majoritetens budget för 2018 presenterades under fredagen.
– Det är nog den lättaste budget jag har varit med om, konstaterade Kronståhl, och påminde om de kärva åren 2012 och 2013, när det istället var neddragningar och sparande som gällde.
Nu är det ekonomiska läget ett annat. I år räknar man med ett överskott som är större än det tvåprocentiga överskottsmålet. Nästa år kommer överskottsmålet däremot inte nås, 1,6 procent räknar man med i överskott då. Pengarna går istället till satsningar.
16,9 miljoner läggs på satsningar inom kommunstyrelsen område. Socialnämnden tilldelas 29 nya miljoner, bland annat.
Sedan innan är det känt att man satsar extra pengar, tio miljoner kronor, utöver de avtalsenliga höjningarna av lönerna i kommunen. Hur pengarna fördelas, på löneökningar eller exempelvis utbildningssatsningar, är upp till förvaltningarna.
– Förvaltningarna har signalerat att det finns en extra konkurrens som gör det svårare att värva nya medarbetare. Vi tror att det här kan hjälpa, säger Kronståhl.
Ishallen ska få en uppgradering, någon nybyggnation kommer det inte att bli. I den nuvarande hallen ska ventilation, sarg, belysning och läktare hålla allsvensk standard. Det innebär en kostnadsökning med 600 000 kronor årligen.
En ombyggnation väntar också för simhallen.
– Det vi vill få till är en 50-metersbana för simning. Jag tror att vi i framtiden kan nyttja äventyrsbadet på Västervik resort för andra badaktiviteter. Simhallen ska vara för simning och motion, säger Tomas Kronståhl.
– Och simskola, tillägger Anna Bodjo.
Satsningen på barnomsorg på obekväm arbetstid går vidare, nu väntar sådan omsorg i Gamleby med start under 2018. Förskolepersonalen får också klädbidrag om 500 kronor årligen.
– Det är en början i alla fall, säger Conny Tyrberg.
Ungdomsrådet i kommunen blir också permanent.
– Det är ett kul uppdrag där ungdomarna har väldigt många bra idéer, säger Anna Bodjo, som är kontaktpolitiker för rådet.
Landsbygdsrådet blir också permanent, där man vill arbeta vidare med utvecklingspromenaderna som tidigare genomförts. En utvecklingsplan för varje församling ska tas fram.
– På det sättet ska vi kunna arbeta mer ”hands on”, och se tydliga resultat, säger Conny Tyrberg.
Förslaget till budget går upp i kommunfullmäktige den 19 juni.