Hösten 2017 sedan stod det kommunala VA-nätet på Hornslandet klart. I dag är de flesta av de 460 fastigheterna anslutna till VA-nätet. Nu ska kommunen börja diskutera hur man ska hantera de återstående fastigheterna.
– Vi har hittills gett en rimlig, möjlig anslutningstid, men nu går vi vidare med de fastigheter som inte lämnat in någon servisanmälan, skriver VA-chefen Ruben Öberg, i ett mejlsvar till VT.
Han berättar att Västervik Miljö och Energi AB, som äger VA-nätet, ska träffa miljö- och byggnadsförvaltningen i januari för att diskutera anslutning av fastigheter på Hornslandet.
Innebär det att det kommer komma förelägganden att ansluta sig till det kommunala nätet?
– Miljö- och byggnadsnämnden har möjlighet att komma med föreläggande att fysiskt ansluta sig. Det görs i så fall oftast efter att vi meddelat en förbindelsepunkt, svarar Ruben Öberg.
För några veckor sedan skrev vi om en fastighetsägare som tog strid för att slippa att betala för en anslutning. Hon anförde att hon hade investerat i en VA-lösning som borde leda till mindre utsläpp av näringsämnen i havet än den kommunala.
Rätten skrev dock i domen att på sikt anses kommunalt VA vara det mest miljövänliga. Även om en lokal lösning kan fungera bra i dag, så ställer det krav på att den enskilde fastighetsägaren att underhåller och moderniserar anläggningen. Enligt domen måste fastighetsägaren ansluta sig.