Facken bekymrade: "Vi följer sjuktalen noga."

Det är ett pressat ekonomiskt läge för barn- och utbildningsnämnden. Under fredagen berättade Lärarförbundet och Kommunal om situationen i förskolorna.

Facket oroas över utvecklingen på grund av de ekonomiska läget. Från vänster: Ann-Catrin Stridh, Jannica Sjöblad, Johanna Grönwall och Margareta Wester.

Facket oroas över utvecklingen på grund av de ekonomiska läget. Från vänster: Ann-Catrin Stridh, Jannica Sjöblad, Johanna Grönwall och Margareta Wester.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-12-01 08:00

En sak som påverkar är att man nu är mer restriktiva med att ta in vikarier, som vi nämnt i tidigare artiklar. Nu ska alla sådana beslut ska tas högre upp i organisationen, istället för på plats.

– Ofta försöker man istället lösa det mellan avdelningarna. Men det är en ständig oro över hur det ska lösas. Jag tror att man ställer upp för varandra, istället för att kanske ta ut den ledighet man behöver. 

– Personalen slår knut på sig själva. Man vet att kollegorna blir lidande annars, säger Margareta Wester från Lärarnas riksförbund.

Hon får medhåll från Johanna Grönwall, Jannica Sjöblad och Ann-Catrin Stridh – de båda sistnämnda från Kommunal.

– Än har vi inte sett effekten av det här men vi följer bland annat sjuktalen noga, berättar Ann-Catrin Stridh.

De har också fått till sig att fler barn än planerat är på väg in i förskolan till vårterminen.

– Det betyder också mer pengar men frågan är hur man löser det med personal, säger Jannica Sjöblad.

– Det finns en klar risk att barngrupperna blir större i förskolan, det finns inte hur mycket plats som helst, menar Margareta Wester.

– Man talar om att vi ligger på rikssnittet när det gäller storleken på grupperna men vi vill titta närmare på om man verkligen gör det, dag för dag, eller finns det dagar när det inte stämmer? säger Wester.

– Organisationen är redan slimmad efter förra besparingsvågen, man har skruvat så hårt det går, säger Stridh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!