Statistiken kommer från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och är sammanställd av tidningen Hem och hyra. I sin artikel berättar de att det förra året skedde 14 889 inbrott i källar- och vindsförråd i hela landet. Men uppklarningsprocenten, alltså den andel inbrott i förråd som klaras upp av polisen, är låg. Endast en procent, alltså ett av hundra inbrott, klaras upp.
Det skiljer sig självklart mellan år och ort men nationellt sett har de anmälda förrådsinbrotten de senaste fem–sex åren legat ganska konstant.
Den låga uppklarningsfrekvensen har enligt polisen flera förklaringar. Inbrotten sker i mörka utrymmen på platser där inte många rör sig, vilket leder till att det finns få vittnen. Den som äger förrådet går inte och kollar till det särskilt ofta, vilket gör att det är svårt att veta när inbrottet skedde, den så kallade brottstiden kan därför bli lång.
Statistiken visar att det skett 77 förrådsinbrott i Västerviks kommun de senaste fyra åren. Det är ungefär 20 inbrott om året under perioden. Sammanlagt finns det, enligt Hem och hyra, 4 894 hyreslägenheter i kommunen. Det gör att risken att utsättas för en inbrott i så fall skulle vara fyra promille, fyra på ett tusen.
Men det finns fler svårigheter, enligt polisen Daniel Wangler, förundersökningsledare.
– Sedan är det ofta svårt att spårsäkra de här miljöerna som kanske är lite smutsiga och röriga, säger han till Hem och hyra.
Bostadsbolaget i Västervik är kommunens största uthyrare av lägenheter. Men de har inte så stora problem med just förrådsinbrott. Det berättar Thomas Carlsson, som är bosocial samordnare på Bostadsbolaget.
– Det är klart att det sker enstaka inbrott, men inte så ofta. Det var nog mycket värre förr faktiskt.
Bostadsbolaget informerar sina hyresgäster om hur man ska tänka för att slippa få oönskad påhälsning av tjuvar.
– Vi råder alla till att inte förvara något av värde i förråden och att man är noga med att låsa alla gemensamma utrymmen. Sen handlar det för oss om att ha bra belysning och bra lås till våra gemensamma utrymmen.
Ett annat sätt kan vara att bygga in förråden, alltså inte använda träram med hönsnät som enda skydd.
– Det finns kvar i några fastigheter men på många ställen har vi byggt bort det.
Enligt polisen Gunnar Ege i Västervik är mörkertalet stort.
– Man känner att det inte är idé att anmäla, eftersom självrisken överstiger värdet på sakerna som stulits.