"Ett rejält snöfall kan kosta en miljon"

Västerviks miljö och energi är just nu i full gång med förberedelserna inför årets snöröjningsarbete, som med hösta sannolikhet inte är alltför många veckor bort.

I kommunens lager inför vintern finns bland annat 1000 ton halkbekämpningsmedel.

I kommunens lager inför vintern finns bland annat 1000 ton halkbekämpningsmedel.

Foto: Kristina Westring/arkiv

Västerviks kommun2019-11-25 06:00

– Det ser bra ut. Vi har entreprenörer på alla 23 områden och vi håller på att fylla på lagret med sand och salt. Det är ganska stora volymer som ska in, säger Magnus Petersson, verksamhetschef på Västerviks miljö och energi.

Hur många kilo rör det sig om?

– När säsongen börjar försöker vi ha 1000 ton halkbekämpningsmaterial i lager.

November har hittills bjudit på ett ovanligt milt väder, så varken snöröjningen eller halkbekämpningen har i dagsläget kommit i gång på allvar.

– Det var några minusgrader för ett par helger sedan och då gjorde vi halkkontroller. Men vi har inte vidtagit några åtgärder. När man väl börjar salta så fryser det gärna tillbaka igen, så ju längre man kan skjuta på saltning desto bättre.

Enligt Magnus Petersson ligger budgeten för årets snöröjning på drygt åtta miljoner kronor. 

– Blir det en väldigt snörik vinter så är det ett jättebekymmer. Det är en gigantisk kommun med otroligt många mil väg, så ett rejält snöfall över hela kommunen kan kosta nästan en miljon. Det finns inte pengar till mer än några snöfall över hela kommunen.

Som privatperson finns det flera saker man kan tänka på för att underlätta kommunens kamp mot snön. Bland annat att inte ha några buskar, träd eller bilar som hindrar maskinerna från att ploga.

– Men det viktigaste, och som vi nästan alltid påminner om, är att man som fastighetsägare ansvarar för sitt eget gångbaneutrymme. Alla som går och cyklar ska kunna ta sig fram.

"Blir det en väldigt snörik vinter så är det ett jättebekymmer" säger Magnus Petersson, verksamhetschef på Västerviks miljö och energi.
"Blir det en väldigt snörik vinter så är det ett jättebekymmer" säger Magnus Petersson, verksamhetschef på Västerviks miljö och energi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!