Ett 40-tal barn tog smalspåret till kvarnen

Många ville vara med när Västerviks museum ordnade höstlovsaktiviteter i Hvalstad kvarn. Det blev fulla grupper båda dagarna.

Julia Johansson från Västerviks museum visar barnen hur de gör egna tennfigurer.

Julia Johansson från Västerviks museum visar barnen hur de gör egna tennfigurer.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-10-30 05:00

Hvalstad kvarn utanför Verkebäck har anor från 1700-talet, då det övre av de båda kvarnhusen uppfördes. Det nedre tillkom 1867.

Fram till 1923 tillhörde kvarnen säteriet, men såldes sedan, tillsammans med ett stycke mark, till arrendatorn av Brunsö kvarn. Hvalstad kvarn var i bruk fram till december 1970.

Byggnaderna förföll så småningom, men räddades åt eftervärlden av ett stort restaureringsprojekt som pågick under flera års tid i början av detta årtusende. Sommaren 2003 snurrade ett nytt vattenhjul i ån.

Under två dagar på höstlovet har Västerviks museum haft höstlovsaktiviteter vid kvarnen, i samarbete med Tjustbygdens järnvägsförening och Västerviks kommun.

Museipedagog Maria Lönnegren Wikensten guidade besökarna i kvarnen. Ett anslag på dörren berättar att det förr fanns över 50 kvarnar i norra länsdelen. Merparten drevs med vattenkraft. Endast två, Hjorted och Skaftet, var eldrivna redan från starten 1936 respektive 1937.

Ett 40-tal barn, plus lika många vuxna, åkte först med smalspåret från Västervik. Väl framme vid kvarnen fick de bland annat prova att baka bröd och göra varsin egen tennfigur, som de fick ta med hem.

Deltagarna kunde också gå en tipspromenad runt området och svara på frågor med koppling till kvarnen.

Två som gjorde det var Maria Persson från Sundbyberg – men snart nyinflyttad till Västervik – tillsammans med barnbarnet Noah Örekärr, 7 år, från Solna.

Tack vare ett bidrag från kommunen kostade inte aktiviteterna något för barnen som var med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!