– Anledningen är en vikande servicemarknad och att vi även ser en vikande bilförsäljning framför oss de kommande åren, säger Engströms bils vd Henrik Jedberger.
Varslet berör inte verksamheten i Linköping utan enbart Västervik och Vimmerby.
I Västervik är fyra tjänster berörda och i Vimmerby två.
– Det är fördelat 50 procent på försäljningssidan och 50 procent på servicesidan, säger Henrik Jedberger.
I torsdags inleddes fackliga förhandlingar, med Unionen och Ledarna, och personalen informerades om situationen.
Och vad händer nu närmast?
– Det pågår personliga samtal med medarbetarna och fortsatta fackliga förhandlingar väntar. Efter den 31 oktober vet vi om varslet träder i kraft, säger Jedberger.
Kim Stranne är ombudsman från Unionen Småland och för honom kom varslet som en överraskning.
– Samtidigt är min uppfattning att bilbranschen generellt sett är pressad nu, så när jag blev kallad till möte om kommande organisationsförändringar förstod jag att det kunde handla om roller och tjänster, säger han.
– I nuläget håller vi fortfarande på med förhandlingar enligt MBL (Lag om medbestämmande i arbetslivet). Så på pappret har vi inte börjat pratat om individer ännu, utan bara om roller.
Och vad händer närmast?
– Nu inleds samtal med våra medlemmar på arbetsplatserna. Sedan stängs MBL-delen och därefter träder LAS, Lagen om anställningsskydd, in. Då kommer vi bland annat att titta på om det finns omplaceringsmöjligheter för dem som annars riskerar att förlora sina arbeten, säger Kim Stranne.