En växande bransch söker efter mer personal

Besöksnäringen växer. Samtidigt ökar också behovet av personal med kompetens i branschen. Nu ska många sommarjobbare rekryteras.

Anna Carlström och Michael Carlsson på Västervik Guesthouse söker sommarvikarier.

Anna Carlström och Michael Carlsson på Västervik Guesthouse söker sommarvikarier.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2020-02-16 20:00

Projektet "Campus i Småland 2030" har undersökt vilka behov och önskemål som finns hos näringslivet, när det gäller forskning och utbildningar i kommunerna Västervik, Vimmerby och Hultsfred. 

Inventeringen gäller besöks- och tjänstenäringen samt byggsektorn. Kunskap som efterfrågas av verksamheterna är bland annat inom ekonomi, service, restaurang och hållbarhet.

Michael Carlsson är campingvärd för Kustcamp Gamleby och Ekön i Gryts skärgård. Han driver också Västervik Guesthouse, där Anna Carlström är hotellchef. Till de tre anläggningarna behövs sammanlagt 50 semestervikarier.

Lättast verkar det vara att hitta personal till Västervik, följt av Gamleby och sist Ekön, som det är svårt att busspendla till.

– Även om det är jättevackert där, kräver det att man övernattar, och då beror det på dina familjeförhållanden hur intressant det är, säger Michael Carlsson.

Svårigheten att hitta sommarpersonal är en relativt ny företeelse, som företagen nu har att förhålla sig till. Allt färre personer söker de jobb som finns.

– För 10–15 år sedan hade vi ansökningar i buntvis. Det började med att det var svårt att få tag på kockar, sedan serveringspersonal och receptionister,  säger Michael Carlsson, som har varit i branschen sedan 1988.

Förr var rekryteringen inför sommaren något som klarades av under en relativt kort tid. I dag sysselsätter det en person från nyår och fram till midsommar.

– Det är en rolig process, men det tar mycket tid, konstaterar Anna Carlström.

För att locka personal, tror Michael Carlsson att man kan behöva prova olika lösningar. Fler korta pass och möjlighet till deltid kan vara ett sätt, då vissa vikarier tycker att det blir för mastigt att jobba heltid den mest intensiva delen av säsongen.

Att det är en schysst arbetsplats, som har kollektivavtal och följer spelreglerna, är också viktigt. Michael har inte så höga krav på sina sommarjobbare, men de ska vilja lära sig saker.

I år testar han en ny typ av "morot" för att rekrytera personal: att de med hjälp av sin arbetsgivare får chans att sponsra en förening som de är med i.

– Jobbar de här, så får de en peng till sin förening.

Sommarjobbet kan ju också bli en inkörsport till ett mer stadigvarande jobb i företaget. Så var det för Anna Carlström, som började som receptionist 2012 och nu är tillbaka som hotellchef, efter en högskoleutbildning inom hållbarhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!