En undersökning från Krav, där sex av länets kommuner medverkat, visar att 25,9 procent av den mat som upphandlats i offentlig verksamhet under första halvan av 2019 var ekologisk. Det är en minskning med 0,8 procent jämfört med första halvåret av 2018.
– För att nå det nationella målet om 60 procent ekologiskt behöver kommunerna i Kalmar län öka andelen ekologiskt. Att som i Kalmar län minska andelen ekologiskt kommer medföra försämringar i miljön, säger Anita Falkenek, vd på Krav.
Till 2030 är målet alltså 60 procent, men enligt Krav upphandlar Sveriges alla kommuner totalt 37 procent ekologiskt i dagsläget.
Krav menar att ekonomi framförs som skäl till minskningen.
Enligt kommunens kostchef, Gina Svensson, utgör den ekologiska kosten 29 procent i Västerviks kommun – alltså åtta procentenheter lägre än rikssnittet.
– Utifrån de ekonomiska förutsättningarna vi har så är det bra. Vi har inget politiskt beslut på hur mycket vi ska ha utan bara att det ska öka varje år, säger hon.
Hur ser du på Västerviks möjligheter att nå det nationella målet till 2030?
– Det är politikerna som bestämmer den inriktningen och jag har inte fått att vi ska öka till den nivån. Vi är inne i ett skede just nu med en ny livsmedelsupphandling, men den startar inte förrän nästa år. Generellt ser vi att det är mer lokalproducerat som vi vill satsa på än ekologiskt. Men det är en ekonomisk fråga.