Döms till vite – för sin stökiga tomt

Den vildvuxna tomten inkräktar på grannfastigheterna, och ett trasigt staket ligger platt på marken. En följetong sedan 2010 resulterar nu i en dom i mark- och miljödomstolen.

En följetong sedan 2010 resulterar nu i en dom i mark- och miljödomstolen.

En följetong sedan 2010 resulterar nu i en dom i mark- och miljödomstolen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Västerviks kommun2019-10-04 13:35

Rätten dömer den 59-årige fastighetsägaren att betala 24 000 kronor i vite. 

Det hela tog sin början 2010 när kommunen fick in en anmälan om en stökig tomt i Västervik. Miljö- och byggnadskontoret skrev då till mannen och påtalade vikten av att sköta sin tomt. Men varken det brevet eller de som följde fram till 2018 fick något svar. Inget hände heller med tomten.

I februari 2018 beslutade miljö- och byggnadsnämnden om ett föreläggande, med hot om vitesbelopp. Om tomten inte städades skulle han tvingas betala 30 000 kronor.

I mars 2019 konstaterades det att inget skett, och ärendet gick vidare till mark- och miljödomstolen i Växjö. De skriver nu i sin dom att kommunens krav är fullt rimliga, men på grund av en otydlig skrivning sänks vitesbeloppet till 24 000 kronor.

Domstolen kan dock komma att utdöma ett nytt vite, om inget händer. Det är upp till kommunens miljö- och byggnadskontor att välja fortsatt väg i ärendet. 

Enligt chefsrådman Peter Ardö på mark- och miljödomstolen är det relativt vanligt att kommuner återkommer med nya viteskrav, men att det avgörs av ärendets art. Det totala vitesbeloppet får, som han säger, inte bli för stort i relation till – som i detta fall – kostnaden för att städa en tomt.

Alternativet då kan vara att kommunen anlitar en firma som städar tomten, och att man låter fastighetsägaren stå för kostnaden. Vill den inte betala – ja då kan det bli en fråga för Kronofogden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!