När könsseparerade badtider infördes på flera simhallar runt om i landet blossade en het debatt upp. Diskrimineringsombudsmannen (DO) ansåg att det var en aktuell fråga och valde att starta en utredning – för att se om det är förenligt med diskrimineringslagen. 2016 kom man fram till att separerade badtider generellt sett är diskriminerande – men att undantag kan göras om det finns ett berättigat syfte.
Bland annat kom man fram till att könsseparerade badtider i Tensta och Liljeholmen var förenliga med lagen, eftersom syftet var att möjliggöra för kvinnor att lära sig simma, kvinnor som vanligtvis inte deltar på grund av religiösa eller kulturella skäl.
– Utgångspunkten i lagen är likabehandling oavsett kön och därför ska det här undantaget tolkas och tillämpas restriktivt, förklarade Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande 2016.
Fyren Kulturförening skriver i e-förslaget, som nu fått 70 namnunderskrifter, att tjejkvällar skulle öka just simkunskaperna hos kvinnor som annars inte besöker simhallen.
– Många av de här kvinnorna har varit i Sverige i sex–sju år men aldrig varit i simhallen. Det är lite hemskt faktiskt, eftersom det är jätteviktigt att kunna simma här i Sverige, sa en representant från föreningen i samband med att förslaget publicerades.
Den 25 januari har föreningen i egen regi abonnerat simhallen för en tjejkväll.