Brottstiden ska vara mellan sommaren 2016 och sommaren 2017 och under den tiden menar åklagaren att djurägaren inte har gett sina djur nödvändig tillsyn, vård och utfodring. Djuren ska ha varit gödselförorenade – alltså att de haft intorkad gödsel på sig – och oklippta, samt kraftigt avmagrade och undernärda. Rubriceringen för det är brott mot djurskyddslagen.
Gällande djurplågeriet så ska djurägaren ha utsatt flera av sina djur för oskäligt lidande. Hen ska ha låtit bli att ge två får veterinärvård, vilket lett till att fåren självdött. Hen ska också ha låtit bli att ta hand om hornen på två baggar, vilket lett till att hornen växt in i huden och ena ögat på baggarna. Vidare menar åklagaren att djurägaren har utsatt både tuppar och kaniner för lidande genom att förvara dem i undermåliga utrymmen. Djuren har på grund av detta inte kunnat röra sig ordentligt och tupparna ska på grund av de dåliga utrymmena ha skadat varandra.
Åklagaren har både djurskyddshandläggare, miljöhandläggare, och veterinärer kallade som vittnen. I bevisningen finns en åtalsanmälan från länsstyrelsen, två förelägganden enligt djurskyddslagen, kontrollrapporter och fotografier, bland annat. Djurägaren har under 2017 fått djur omhändertagna. Hen själv nekar till brott.
I Sverige kan den som dömd för djurplågeri dömas till böter eller till fängelse i högst två år. Det kan också innebära att man får djurförbud.