Diabetesförening ordnade klätterträff

Tjustbygdens diabetesförening vill nå även de unga. På lördagen träffades familjer där något av barnen är diabetiker på klätterklubben i Västervik.

Frans Annebäck har kommit en bra bit upp på väggen. Pappa John tittar på.

Frans Annebäck har kommit en bra bit upp på väggen. Pappa John tittar på.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-11-24 13:35

Det var mellan 20 och 30 personer som samlats på klätterklubben. Inbjudan hade gått ut till barn och ungdomar med typ-1-diabetes, men på plats fanns även föräldrar och syskon för en riktig familjeeftermiddag.

– Vi har siktat in oss på barn- och ungdomar, och ville hitta ett lättsamt sätt att umgås, berättar Madelaine Karlsson, suppleant i Tjustbygdens diabetesförening.

Varför är det viktigt att nå just barn och unga?

– Vi tror att det är bra med aktiviteter där de kan känna sig trygga, och träffa andra barn i deras situation, säger Madelaine Karlsson.

Inför föräldrarna berättar hon om hur ett sommarläger för diabetiker kunnat bli en aha-upplevelse för ungdomar med diabetes. Att under någon vecka umgås med jämnåriga där det inte är det minsta konstigt att plocka fram en insulinspruta kan kännas skönt.

Tidigare har föreningen testat utomhusaktiviteter vid Kyrksjön utanför Odensvi. Den här gången blev det klättring.

– Det är något vi vet att många barn tycker är spännande.

Satsningen verkade falla väl ut.

Efter att klätterklubbens instruktör kommit med några säkerhetsförmaningar, som att inte leka på de mjuka mattorna precis under där någon klättrar, satte klättrandet i gång. Barnen var först upp på väggarna, men snart kunde man även se en och annan förälder testa de utmanande passagerna.

Madelaine Karlsson säger att föreningen återkommer med ytterligare träffar. Redan nu funderar man på ett besök i bowlinghallen.

Sally Sabel och Simon Edström i diskussion inför att Sally ska ge sig upp på väggen.
Sally Sabel och Simon Edström i diskussion inför att Sally ska ge sig upp på väggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!