"Det kändes så jäkla utstuderat"

Flera Västerviksbor har under den senaste tiden fått påstridiga samtal gällande rengöring av imkanaler. Kunderna får lätt känslan av att åtgärden är ett lagkrav, men så är inte fallet.

Kravet på att rengöra imkanalen, köksfläktens anslutning till skorstenen och ventilationssystemet i bostadshus, försvann 2004.

Kravet på att rengöra imkanalen, köksfläktens anslutning till skorstenen och ventilationssystemet i bostadshus, försvann 2004.

Foto: Kristina Westring/arkiv

Västerviks kommun2019-11-30 10:00

Vi har tidigare rapporterat om Västerviksbor som fått påstridiga samtal från företag som erbjuder rengöring av imkanaler. Kunderna har fått uppfattningen att rengöringen är ett kommunalt krav. Ett krav som togs bort 2004.

Imkanalsrengöring är en tjänst som flera företag erbjudit i Västervik i höst, men försäljningsmetoderna varierar. Ett par i 80-årsåldern blev uppringt av ett av bolagen för drygt en vecka sedan.

– De var aggressiva, väldigt aggressiva. Han lurade min fru och hon har ingen aning om någon imkanal. Vi är snart 80 år gamla, det kändes så jäkla utstuderat, säger mannen.

Han berättar att hans fru fick ett samtal och svarade. Telefonförsäljaren på andra sidan luren hävdade att fastighetens imkanal inte hade rensats på länge och att det nu var dags eftersom företaget var i området.

– Fem minuter senare stod det en man utanför som skulle besikta imkanalerna. Då frågade jag vem som skickat honom och han svarade att min fru gjort det. "Det har hon inte alls gjort" svarade jag och han fick gå.

Efter att hantverkaren gått ringde företaget återigen upp paret. 

– Då svarade jag och sa att vi inte hade beställt någon rensning, för det genomförde vi för bara några månader sedan. Han sa att det senast var gjort för två år sedan, vilket han omöjligt kan veta.

Roger Landelius är brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik. Förra veckan fick han flera samtal från Västerviksbor som kontaktats av företaget:

– Det är upp till varje enskild fastighetsägare att hålla rent imkanalerna. Det finns inget lagkrav enligt lagen om skydd mot olyckor och det här företaget hävdar att kommunen säger att man måste. 

Hur viktigt är det att rensa imkanalerna?

– Det beror på hur mycket du steker och friterar, men givetvis måste man göra det med jämna mellanrum. Men man kan be sotaren eller vilken lokal ventilationsfirma som helst.

Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket, säger att hon känner till det aktuella företaget.

– Vi har fått in några anmälningar mot dem och du är inte den första journalisten som ringer angående företaget.

I anmälningarna har konsumenterna uppgett att de fått intrycket att det är lagkrav på att rensa imkanalerna.

– Men det är inget bolag som vi i dagsläget har något ärende mot och vi har heller inga planer på att öppna något just nu.

Vi har sökt företagets vd för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!