"Det är dags att regionen leds av en kvinna"

Angelica Katsanidou tonar allt mer fram som favoriten till att regionstyrelsens nya ordförande. Hon backas nu upp av socialdemokrater från de mellersta och södra delarna av Kalmar län.

Angelica Katsanidou (S).

Angelica Katsanidou (S).

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-31 09:24

I en debattartikel ställer flera tunga socialdemokrater från norra och mellersta Kalmar län sig bakom Angelica Katsanidou. Bland dem som undertecknat finns Västerviks kommunalråd Dan Nilsson och riksdagsmannen Tomas Kronståhl, båda gamla kollegor till Angelica Katsanidou från kommunpolitiken i Västervik. 

Men där finns också Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson, riksdagsmannen Laila Naraghi från Oskarshamn, Tomas Söreling, kommunpolitiker i Hultsfred och Robert Rapakko, kommunpolitiker från Mönsterås kommun. Stödet från Oskarshamn och Mönsterås är intressant eftersom två andra tänkbara kandidater, Peter Wretlund och Yvonne Hagberg, kommer från mellanlänet.

I debattartikeln beröms Angelica Katsanidou för sin ledarstil:

– Hon är tydlig, en duktig debattör och inriktad på samarbete.

Man trycker också på att Katsanidou skulle bli historisk om hon valdes till regionstyrelsens ordförande. När man blickar tillbaka så har landstinget/regionen inte letts vare sig av en kvinna eller en politiker från norra Kalmar län. I debattartikeln lyfts även hennes erfarenheter från kommunpolitiken, och det faktum att hon kommer från en mindre ort, Ukna, fram som plusfaktorer.

En av undertecknarna, Tomas Kronståhl, har arbetat lång tid tillsammans med Angelica Katsanidou i Västervikspolitiken.

– Jag beundrar henne för hennes rakhet. Man vet att när vi har tagit i hand så är det det som gäller. Det vet man även i andra partier.

Han tar upp den besvärliga perioden då moderater och socialdemokrater gick i koalition för att tillsammans sanera Västerviks ekonomi.

– Jag tror att Harald Hjalmarsson kan intyga att Angelica Katsanidou gjorde ett bra jobb som ordförande i socialnämnden under den perioden.

På torsdagsmorgonen kom ytterligare stöd till Angelica Katsanidou. Denna gång från arbetarekommunerna i Emmaboda och Nybro:

- Vi tycker det är hög tid att en kvinna får axla ansvaret och företräda oss, skriver de i ett gemensamt pressmeddelande.

Angelica Katsanidou låter glad när vi når henne på torsdagen.

– Självklart känns det bra att få ett sådant stöd.

Är du intresserad av posten som ordförande för Regionstyrelsen?

– Det är inget uppdrag man utan vidare tackar ja till. Jag har tänkt mycket och pratat med min familj, och kommit fram till att jag kan svara ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!