"Demensboenden måste finnas i planeringen"

När kommunen slår av på utbyggnadstakten av särskilda boenden för äldre, menar kristdemokraten Maud Ärlebrant att det är viktigt att inte glömma de dementa.

Maud Ärlebrant (KD).

Maud Ärlebrant (KD).

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2020-01-13 08:00

Innan jul berättade vi om hur kommunen åtminstone tillfälligt svängt i synen på behovet av särskilda boenden för äldre. Trots att andelen äldre, över 80 år, väntas öka så tror kommunen att det kan vara färdigbyggt när det nya äldreboendet i Gamleby står klart.

Kristdemokraten Maud Ärlebrant säger inte emot, men höjer ändå ett varningens finger:

– När vi gick igenom prognoserna vid en temadag i socialnämnden så stod en sak klart: Antalet dementa kommer att öka i framtiden.

Hon säger att det är en grupp som mår bäst i relativt småskaliga boenden, med utbildad personal. Enligt henne finns det redan i dag bra demensomsorg på flera boenden i kommunen.

– Vi tycker att det är viktigt att slå vakt om de demensavdelningar som finns i kommunen, och att man har med behovet av demensboenden i planeringen för framtiden, säger Maud Ärlebrant.

När vi skrev om det minskade behovet av särskilda boenden innan jul framfördes två förklaringar:

* Med trygghetsboenden kan fler klara sig själva längre. Trygghetsboenden är i princip vanliga lägenheter, men anpassade för äldre. Som regel finns det även gemensamhetslokaler i närheten.

* Hemtjänsten har utvecklats och kan tillgodose fler behov bland dem som bor kvar hemma.

Maud Ärlebrant säger att man inte kan räkna med att den som drabbas av demens ska kunna bo kvar hemma, eller i ett trygghetsboende.

– De behöver närhet till utbildad personal som förstår deras behov.

Joakim Nyman, utvecklingsledare på socialförvaltningen, säger att demensvården förändrats med åren. I dag är det inte bara på de särskilda demensavdelningarna på kommunens äldreboenden som man hittar människor med demens.

– Demens eller annan form av minnesproblematik är vanligt bland dem som beviljas särskilt boende i dag, säger han.

Det betyder att en större del av personalen behöver vara utbildad i demensfrågor.

– Det ingår i undersköterskeutbildningen. Vi har genomfört egna utbildningsinsatser. Det har även bildats ett team med specialistundersköterskor som kan hjälpa till med handledning och stöttning, berättar Joakim Nyman.

Hur ser du på möjligheterna för dementa att bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst, eller bo på trygghetsboende?

– Det beror på vilken form av demens, eller i vilket stadie man befinner sig, svarar Joakim Nyman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!