De vill ha mer flexibelt strandskydd

Centerpartiet vill att det ska bli lättare att få bygga strandnära på landsbygden och välkomnar den pågående översynen av strandskyddet.

Centerpolitikerna Anders Åkesson, Conny Tyrberg och Kjell-Åke Larsson vill revidera strandskyddet.

Centerpolitikerna Anders Åkesson, Conny Tyrberg och Kjell-Åke Larsson vill revidera strandskyddet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-10-31 08:00

I somras gav regeringen i uppdrag att se över strandskyddet. Det var en av de 73 punkterna i det så kallade januariavtalet.

Uppdraget, som ska redovisas senast den 30 november nästa år, handlar om att ta fram en ny typ av strandskydd. Målet är ett mer varierande strandskydd, där hänsyn tas till sådant som hur tätt folk bor, hur hårt tryck det är på att få exploatera och hur mycket stränder det finns i aktuellt område.

– Vi har beslutat att vi ska ha en levande landsbygd. En bas för det är att folk bor på landet. Eftersom det medför vissa nackdelar, måste det finnas fördelar som överväger, och en stor fördel på landsbygden är att man kan bosätta sig vackert, säger kommunpolitikern Kjell-Åke Larsson (C).

Både han och hans kollega Conny Tyrberg (C) samt riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) tycker att det måste bli lättare att bygga strandnära där trycket på att få exploatera är lågt, såväl vid insjöar som längs kusten och i skärgården.

– Sedan menar vi inte att man ska kunna bygga vid strandlinjen. Det är rimligt att den är allmän. Men det behöver inte vara 300 eller 100 meter.

Centerpartiet vill att kommunerna lokalt ska kunna besluta var man får bygga och inte. 

– Kommunerna beslutar om många saker som är viktiga i våra liv. Varför skulle de då inte kunna bestämma även om detta? säger Anders Åkesson.

Han tror inte att det skulle leda till en "galen" politik, eftersom det i så fall skulle bli en opinion som gjorde att politikerna inte fick sitta kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!